ИКЕА - как се създава империя за милиарди

Вижте историята на една от водещите компании за мебели в света

ИКЕА - как се създава империя за милиарди

Започвайки от малка фирма за поръчки по пощата, управлявана от 17 годишен тийнейджър на велосипед, ИКЕА се превръща в един от водещите мебелни брандове в света. Пътят към успеха не е лесен, но идеите на Ингвар Кампард и практичният му стил, превръщат малката компания за каталожна търговия в глобален мебелен гигант.

Началото

Историята на ИКЕА стартира през 1943 г., когато Ингвар Кампард регистрира фирмата в Швеция. В името на компанията има символика, всяка буква идва от важни за Ингвар неща: I - от името му Ingvar, K - от фамилията му Kampard, E - Elmtaryd - от името на семейната ферма, A - Agunnaryd, от името на селцето, в което той е израснал. 

Развитие

ИКЕА започва да предлага стилни и модерни мебели през 1948 г. Първият каталог на компанията се разпространява безплатно от 1951 г. Малко по-късно (1956 г.) идва и идеята за мебелите за самостоятелно сглобяване, които стават част от концепцията на шведската компания. Плоските опаковки намаляват разходите за транспорт, както и риска от повреда. Това от своя страна води и до по-ниски цени за клиентите. 

През 1958 г. отваря врати първият магазин на ИКЕА в шведския град Елмхулт. Две години по-късно е открит първият ИКЕА ресторант, в който се предлагат емблематичните кюфтенца със сос и картофи, любими на Кампард от детството му. Целта на компанията е по-дълъг престой на посетителите в магазина и определено е постигната. Година по-късно, през 1963 г., ИКЕА открива първия си обект извън Швеция -  в Норвегия, а през 1973 г. компанията излиза извън Скандинавския полуостров, като отваря магазин в Швейцария.

75 години на пазара

Шведският гигант ИКЕА вече 75 години е в бизнеса. Днес ИКЕА е представена на 49 пазара, магазините ѝ се посещават от близо един милиард души всяка година, а посетителите онлайн надвишават 2,5 милиарда годишно. За компанията работят близо 200 000 служители. 

В България ИКЕА стъпва през 2011 г. с откриване на магазин в София. Навлизането на българския пазар се осъществява чрез договор за франчайз с компанията House Market S.A, която управлява седем магазина на ИКЕА в Гърция, Кипър и България.

Коментари: 0