Икономическата пропаст между САЩ и Европа се задълбочава

Тромавото вземане на решения от ЕС си има и своите плюсове

Икономическата пропаст между САЩ и Европа се задълбочава

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Докато САЩ се доближават до огромен пакет от фискални стимули, за да ускорят възстановяването си от коронавирусната криза, голяма част от Европа се движи в бавната лента, пише Bloomberg.

Законопроектът за стимулите на американската икономика на президента Джо Байдън в размер на 1.9 трлн. долара, ще увеличи значително разходите на неговата администрация през 2021 г. Инвестициите ще са три пъти повече спрямо планираните от еврозоната, посочват от UniCredit. В същото време JPMorgan Chase изчислява, че фискалната подкрепа ще добави 1.8% към икономическия растеж на САЩ, а за еврозоната се очаква понижение от 0.1%.

В резултат на това повечето анализатори очакват американската икономика да достигне своя предпандемичен размер около средата на 2021 г., приблизително с цяла година преди валутния блок. Бавното възстановяване на Европа отчасти е резултат от нейната тромавост. 27-те суверенни правителства на Европейския съюз определят свои собствени фискални политики. Миналата година бяха необходими месеци преговори, за да се споразумеят за общ фонд за възстановяване от 750 млрд. евро. Предложенията за това как да се похарчат парите все още се обсъждат и средствата вероятно ще започнат да се разпределят едва през втората половина на тази година.

Да си бавен си има и предимства

„Въпросът е какво целим. Искаме ли краткосрочен тласък или предпочитаме да използваме парите за подобряване на структурата на икономиката по устойчив начин? Европа има нужда от второто“, коментира Карстен Бжески, икономист в ING Германия. 

Фондът за възстановяване на ЕС, заедно с многогодишен бюджет от 1.1 трлн. евро, имат важна роля за Съюза. Парите ще бъдат похарчени до 2027 г., като повече от половината са предназначени за дигитализация и борба с изменението на климата.

Това е най-големият досега пакет от стимули в ЕС, но по-интересното е, че фондът за възстановяване се финансира от съвместно обезпечени облигации. Подобна политика се прилага за първи път от ЕС. От Европейската централна банка се надяват, че в крайна сметка ще се стигне до постоянен съвместен бюджет, който да бъде еквивалентен на федералния бюджет на САЩ. Блокът отдавна се бори с изглаждането на икономическите различия между страните и пандемията отново разкри колко много работа го чака. Националните фискални програми са много по-щедри в богатите държави като Германия, отколкото в по-разклатените икономики като Италия и Испания.

Коментари: 0