Икономическите данни в Германия са във фокуса на инвеститорите

Златото беше подкрепено от поевтиняването на долара и сигналите получени от Фед за задържането на ниските лихви

Икономическите данни в Германия са във фокуса на инвеститорите

Снимка: БТА

Американските акции поскъпнаха в петък и завършиха нова силна седмица на печалби. Dow Jones успя да изтрие загубите натрупани по-рано тази година. Индустриалният индекс се покачи със 161 пункта, или 0.6% до 28 653, което го постави на зелена територия спрямо началото на годината. Най-печелившите компании от Dow Jones за петъчната сесия бяха Coca-Cola и Walmart, които успяха да повишат стойността си съответно с 3.3% и 2.7%. S&P 500, от своя страна, успя да се покачи с 0.7% и приключи седмицата на ниво от 3 508. Личните доходи в САЩ също подкрепиха пазарите в петък, след като нараснаха с 0.4%, докато анализаторите очакваха спад от 0.2%.

Европейските пазари затвориха по-ниско през последната сесия от седмицата. Въпреки това, банковият сектор в Европа успя да се покачи, подкрепен от коментарите на Джером Пауъл. Председателят на Федералния резерв на САЩ разкри промяна в монетарната политика на страната, която предполага, че вероятно лихвените проценти ще останат ниски за известно време. Пауъл съобщи, че Фед ще позволи на инфлацията и заетостта да надхвърлят целевите си нива с цел подпомагане на икономиката. На практика това означава, че Фед ще позволи на инфлацията да достигне нива от над 2%, преди да промени своите лихвени проценти.

Цената на WTI се понижи в петъчната сесия, след като ураганът Лора премина над американската нефтена индустрия в Луизиана и Тексас без да причини големи повреди и компаниите стартираха отново работния процес. Фючърсните контракти на WTI се понижиха с 0.16% и се търгуваха на цена от 42.97 USD за барел.

Златото скочи в петък след масовите разпродажби в четвъртък. Ценният метал беше подкрепен от разхлабването на долара и сигналите получени от Федералният резерв за задържането на ниските лихвени проценти. Златото се търгуваше в края на сесията на ниво от 1 964 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни  – Германия

Седмицата ще започне с икономически данни от Германия. Страната ще представи информация за индекса на потребителските цени на месечна и годишна база, като очакванията са да няма огромни движения в индекса и за двата периода. Индексът измерва промяната в цените на стоките и услугите, закупени от потребителите.

Инструмент на фокус - Coca-Cola Co.

Акциите на компанията образуваха възходящ тренд за последните два месеца. Цената успя да достигне зона на съпротива образувана от предходни върхове и 200-периодната пълзяща средна около психологическото ниво от 50 USD за акция. Индикаторът RSI е на път да достигне прекупени стойности, но ако цената успее да се задържи над това ниво очакваме възходящото движение да продължи.

EUR/USD

Валутната двойка образува възходящ трендови канал през последните няколко седмици. Доларът беше разхлабен в последния ден от търговската седмица, след изказванията на Джером Пауъл за промяната в монетарната политика на САЩ. Цената срещна подкрепа от 25-периодната пълзяща средна, като очакваме възходящото движение на продължи.

XAG/USD

Цената на среброто успя да се понижи под 50-периодната експоненциална средна, но за кратко. Ценният метал срещна подкрепа около психологическото ниво от 26 USD, след което започна своя възход. Цената също бе подкрепена от разхлабването на американската валута. Линиите на бавния Стохастик също успяха да се пресекат, давайки ни сигнал за възходящо движение в цената.

Japan 225

Японският индекс успя да пробие 100-периодната пълзяща средна и се покачи до около 23 400, където стойността му срещна съпротива. Цената през последната сесия успя да се понижи рязко, но не успя да се задържи под нивото на съпротива, образувано от предходно дъно. Рязкото негативно движение стана факт след като министър председателят на Япония подаде своята оставка, за да може да обърне внимание на собственото си здраве.

Коментари: 0