ИТН планира „тежка редакция“ на Плана за възстановяване

Критиките са насочени основно в три направления, включително напояването

ИТН планира „тежка редакция“ на Плана за възстановяване

Снимка: БТА

6300 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

„Има такъв народ“ ще прави „тежка редакция“ на Националния план за възстановяване и устойчивост, по линия на който България ще получи близо 12.6 млрд. лв. безвъзмездни средства в следващите няколко години. За това потвърди в интервю за БНР заместник-председателя на ИТН Филип Станев.

Според него в последния вариант на документа, изготвен от служебното правителство и по-специално от вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов, „има толкова много сбъркани неща“.

Припомняме, че при представянето на Плана в парламента миналата седмица критики имаше от почти всички парламентарни групи, в т. ч. и от ИТН.

Ще го редактираме в спешен порядък. Това е един от топ приоритетите на този кабинет, след като почне да функционира“, посочи Станев.

Като цяло по време на обсъждането в парламента от „Има такъв народ“ критиките бяха основно по отношение на туризма и напояването – точка, която всяка парламентарна група зачекна. Подобна „тежка редакция“, за която говори Станев обаче може да означава България да не получи авансовите 13% от средствата тази година.

От партията на Трифонов не харесаха факта, че в плана не са заложени програми, насочени само към туристическия бранш. Депутатът Ивайло Кожухаров, който бе посочен за министър на туризма в първия проектокабинет на ИТН, заяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост на Хърватия думата „туризъм“ присъства 119 пъти, а в гръцкия план думата присъства буквално почти на всяка страница и са заложени редица проекти, които са свързани както с развитието на устойчив туризъм, така и развитието на кадрите. В същото време от настоящия план на България туристическият бранш може да се възползва само от няколко програми, наравно с останалата част от българския бизнес.

От партията на Трифонов не харесват премахването на проекта за възстановяване на напоителната инфраструктура на стойност 850 млн. лв., който е присъствал в първоначалния вариант, предложен от ГЕРБ. Според депутата Пламен Абровски той ще бъде прехвърлен към финансирането със заеми, а няма да е в частта за безвъзмездни средства, което било нечестно. За тази програма обаче Пеканов обясни, че ГЕРБ не са извършили нужните процедури, а този процес би означавал забавяне на Плана с още няколко седмици.

Проблеми ИТН виждат и в енергетиката и преминаването към нисковъглеродна икономика. Кандидатът за премиер и настоящ депутат Пламен Николов разясни в петък вечерта пред БНТ, че всякакви действия в енергетиката, включително и бъдещето на комплекса „Марица-изток“, трябва да бъдат обсъдени отново. Във варианта на служебното правителство е заложено изграждането на нова газова централа в ТЕЦ „Марица Изток 2“. За финансирането ѝ обаче са нужни близо 500 млн. лв. по европейския механизъм и малко над 1.1 млрд. лв. от държавния бюджет. 

Припомняме, че Планът на служебното правителство е четвърта версия и в нея са задраскани няколко от спорните програми на ГЕРБ, а други са променени. Впечатление прави, че заради увеличението за сектори като образование и здравеопазване е заложено значително по-голямо национално съфинансиране – т.е. от държавния бюджет.

Подобен национален план започна да се изготвя от предишното правителство на Бойко Борисов още през септември 2020 г., но така и не бе готов до април, когато бяха насрочени редовните парламентарни избори. Така България остава една от последните страни с неизпратен план до Брюксел.

Подкрепи Economic.bg