Планът за възстановяване получи критики от депутатите

Вицепремиерът Пеканов се опита да убеди народните представители за използване и на заемните средства

Планът за възстановяване получи критики от депутатите

Снимка: БТА

1968 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

Новият вариант на Плана за възстановяване, изготвен от вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов и служебния кабинет, е по-добър, амбициозен и реформаторски от предишния, изготвен от ГЕРБ. Но все пак в него има известни недостатъци. Около това се обединиха парламентарните групи, като разкритикуваха някои проекти в сферата на бизнеса, санирането и зеления преход.

Планът бе коментиран и от бившия вицепремиер по европейските въпроси от ГЕРБ Томислав Дончев, който посочи, че концептуалната рамка не е променена, но отпадането на проекти, като този за „Напоителни системи“ в размер на над 800 млн. лв. и този за уличното осветление, са грешки.

Отпадането на програмата за напояване бе критикувано и от страна на първата политическа сила „Има такъв народ“ и от страна на БСП.

Ако искаме да имаме устойчиво земеделие, ни е нужно и напояване. Възстановяването на напоителни системи е неприемливо да отпада. И по последните изследвания тук на Балканите ще се очаква суша и е необходимо да бъдем подготвени за тези климатични промени“, коментира Драгомир Стойнев от БСП.

Припомняме, че в документа тотално е заличена идеята на правителството на Бойко Борисов 850 млн. лв. да отидат за възстановяване на напоителните канали и то само за проекти на държавната фирма „Напоителни системи“.

Въпреки че дори от ГЕРБ описаха плана като „смел“, те разкритикуваха и програмата за саниране, тъй като според новия формат се изисква съфинансиране в размер на 15%. Изискването за инвестиране на средства от страна на собствениците на сградите е само за имотите от висок енергиен клас D, които са значително по-малко от тези с по-нисък, за който се покрива 100% от сумата.

„Санирането в този си вид е грешка. Винаги ще се намери в един вход някой, който да не иска да даде пари и се проваля всичко“, коментира Дончев. Според него проектът за енергийно ефективно улично осветление в българските общини ще създаде и повече сигурност, и ще осигури по-ниски разходи. Той също бе заличен от служебния кабинет, като бюджетът му бе в размер на 

Лидерът на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ Мая Манолова внесе критики по повод мярката за финансова подкрепа към бизнеса, която предвиждаше 900 млн. лв. пряка финансова подкрепа, а сега са съответно 500 млн. лв. грантове, а останалите са заеми.

Залагането на финансови инструменти за печелившите фирми гарантира, че доходоносните бизнеси ще вземат кредитите и ще ги завъртят в икономиката“, аргументира предложението си Пеканов.

„На пазара досега има достатъчно програми за дялови инвестиции и заеми“, коментира Манолова, като Пеканов все пак изрази готовност съотношението между двата варианта на финансиране да бъде променено.

От ДПС изразиха желание за цялостни промени в плана и посъветваха вицепремиера първо да се консултира с политическите партии, а не да представя плана пред тях след завършването му.

Пеканов предложи на депутатите и да бъде активирана заемната част на проекта.

Това ще бъде допълнителна възможност да се активират други проекти, които все още не са били готови, не са преминали по някакъв начин техническите специфики на ЕК. Ще ни даде време да помислим такива проекти, които в момента на са успели да залегнат в Плана, как да бъдат включени в бъдеще“, обясни Пеканов.

Подкрепи Economic.bg