Индия планира да „кацне“ на Луната през април

Страната планира да спусне на повърхността на спътника свой луноход

Индия планира да „кацне“ на Луната през април

Снимка: Pexels

Индийската космическа организация планира да изстреля към Луната своя станция през април тази година, съобщава ТАСС. Това съобщи министърът на департамента за космически изследвания Джитендра Сингх. 

Според информацията междупланетната станция „Чандраян-2“ ще превози малък луноход на борда си. Предвидено е тя е да кацне на повърхността на земния спътник и там да разтовари оборудването. 

Тази мисия идва след друга – „Чандраян-1“, благодарение на която Индийската организация за космически изследвания откри вода на Луната. За разлика от първата, която бе само орбитална, втората е значително по-сложна заради кацането и спускането на лунохода.

„Мисията „Чандраян-2“ е свързана с по-нататъшното развитие на проекта, който е значим колкото стъпването на човек на Луната“, коментира Сингх. Той допълни, че кацането е планирано в района на южния полюс на спътника.

Досега единствено САЩ, Русия и Китай са осъществили кацане на лунната повърхност. Ако индийската мисия е успешна, това ще бъде огромно постижение за Индийската организация за космически изследвания. Проектът „Чандраян-2“ е на стойност 8 милиарда рупии (около 125 милиона долара).

По всичко личи, че космическата надпревара става все по-ожесточена. По-рано този месец Илон Мъск направи първата, но важна, крачка към покоряването на Марс. С амбиции към откритото пространство са и други двама милиардери – Ричард Брансън и Джеф Безос. Макар и в много начален етап, в космическото състезание се включи още един частен играч – калифорнийският стартъп Rocket Lab. От национална гледна точка пък много сериозни заявки на фронта дава Дубай.  
Коментари: 0