Индустрията с медицински консумативи ще работи само за държавата

Забранен е износът на медицински консумативи, обяви икономическият министър

Индустрията с медицински консумативи ще работи само за държавата

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3011 ~ 2 мин. четене

Малко по-рано днес предприехме една мярка, каквато е в повечето държави членки на ЕС, по отношение на временна забрана за износ на медицински консумативи, които са нужни и по заявка от кризисния щаб. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов след извънредното заседание на Министерския съвет днес и след срещата с представители на текстилната индустрия. Така според него ще се обезпечат болниците, както и други служители, които имат пряк, всекидневен контакт с хора.

„Искам да успокоя всички, към момента налични консумативи за болниците и лечебните заведения има. Ние не знаем колко време ще продължи тази криза с коронавируса, затова трябва да ангажираме българската индустрия - текстил и такава, която се занимава специфично с медицински консумативи да работят за населението на Република България. Хубавото е, че абсолютно всички проявиха разбиране, тъй като те също знаят, че в другите страни това се случва“, обясни министърът.

По неговите думи тази заповед е на основание чл. 36 от Договора за функциониране на ЕС. „Предвидена е в европейските директиви. Имаме разбиране на индустрията. Ще работим за обезпечаване на необходимите количества за населението. Освен количествата, които сме резервирали от трети страни, очакваме и тези доставки, благодаря на българската индустрия“, допълни Караниколов.

По думите му, ако нашите производители са имали договори с контрагенти в други страни, ще могат да се позоват на този форсмажор, така че да не ги съдят за неизпълнени договори. „Това е практика на всички европейски страни, които въведоха този европейски механизъм. Тъй като производителите на тези медикаменти са извън ЕС, считам, че българските производители могат да се справят“, коментира още Караниколов.

„Всички налични медицински консумативи и в производители и в доставчици са запазени за българската държава“, подчерта още Караниколов. Министърът на икономиката поясни, че цената си я формира пазара. „Тук целта не е да се формира печалба. Ще търсим себестойност, дори българската държава ще се ангажира да търси определени платове, които да отговарят на тези изисквания. Не е момента, в който да се реализира печалба. Но тези консумативи цената им се вдига ежечасно“, коментира още Караниколов.

По време на срещата с представителите на текстилни предприятия министър-председателят Бойко Борисов заяви, че трябва водонепроницаемо облекло за коронавируса. Той призова максимално бързо да се направят моделът и кройките. „Да проявим патриотизъм и да покажем, че нацията в такива моменти може да се мобилизира. Това, което като разходи има, ние ще си го платим през Министерство на здравеопазването. Никой не иска да поемете тежестта. За нас услугата е, че максимално бързо да знаем, че може да си произвеждаме тези маски, това облекло, съответно калцуни и всичко останало“, каза още Борисов. Според него с обща воля ще се преодолее ситуацията с коронавируса.

Коментари: 0