Инфлацията се завърна в Еврозоната

Потребителските цени отчетоха растеж за първи път от шест месеца

Инфлацията се завърна в Еврозоната

Снимка: Pixabay

1000 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Инфлацията в еврозоната се завръща през януари, тъй като цените на енергията нарастват, а данъчните облекчения за стимулиране на потреблението също оказват влияние. По данни на Евростат потребителските цени нарастват с 0.9% на годишна база - за първи път от шест месеца, изпреварвайки прогнозите на анализаторите. Базовата инфлация - показателят, който изключва волатилни групи в голямата кошница, като храна и енергия, се ускорява до 1.4% - най-високото ѝ ниво за последните пет години, пише Bloomberg.

Данните са добра новина за членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), дори ако те се ръководят предимно от технически, а не от икономически основи. Въпреки безпрецедентния паричен стимул от миналата година за подкрепа на региона перспективите остават мрачни.

Еврозоната прекъсна шестмесечната тенденция да отчита дефлация

Блокът от 19 държави се насочва към двойна рецесия, след като производството намалява през четвъртото тримесечие и строгите блокади в региона тежат силно върху активността в началото на годината. Данните за индекса на мениджърите по поръчки, публикувани в сряда, показват, че активността в сектора на услугите продължава да се свива в ускорен темп (45.4 пункта) през януари, а производството се забавя на фона на затихналото търсене и свързаните с пандемията смущения в предлагането, които стимулират инфлационния натиск.

Общият индекс на мениджърите по поръчките за валутния регион записва ниво от 47.8 пункта през януари, оставяйки под ключовата линия (50 пункта), която разделя свиването от разширяването. Отделен доклад показва, че цените на производител от еврозоната нарастват с 0.8% на месечна база през декември, докато годишният темп на промяна остава отрицателен. Потребителските цени се увеличават рязко в Германия, където срокът по временното намаление на данъците върху продажбите изтече в началото на годината. Нарастването на енергийните разходи с 3.8% през януари, както и по-скъпите храни, ускоряват инфлацията в еврозоната.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел предупреди да не се бъркат краткосрочните скокове в цените с продължителен инфлационен натиск, аргументирайки се, че търсенето ще остане слабо през следващите месеци. Понастоящем ЕЦБ предвижда инфлацията да е средно едва 1.4% през 2023 г., в сравнение с цел от близо до, но малко под 2% в средносрочен план.

Централната банка е готова да използва всички свои инструменти, включително намаляване на лихвените проценти, ако е необходимо. Засега обаче смятаме, че икономиката получава достатъчно подкрепа", това споделят представители на институцията.

Преценката дали еврозоната ще се нуждае от нов тласък се усложнява от промяната в начина на измерване на инфлацията. Статистиците започнаха да базират своите изчисления на моделите на разходите от миналата година, които включват по-малко пътувания и хранене навън. Според Bloomberg Economics това може да доведе до значително по-ниски нива на инфлация през някои месеци на тази година, отколкото ако показателят се изчислява по моделите на поведение отпреди пандемията.

Подкрепи Economic.bg