Инфлацията в България се забавя за втори пореден месец

Covid-19 носи месечна дефлация у нас от 0.6%, показват данните на НСИ

Инфлацията в България се забавя за втори пореден месец

Снимка: Unsplash

900 ~ 2 мин. четене

Годишната инфлация в България се забавя в първия месец от обявяването на извънредното положение у нас. По-слабото нарастване при цените на дребно е факт за втори пореден месец, като за март инфлацията вече е 3%. 

За последно толкова ниска инфлация е наблюдавана през ноември 2019 г., а на месечна база се отчита дори дефлация от 0.6%. Това стана ясно от предварителните данни на Националния статистически институт.

Данните на НСИ показват, че основен принос за поскъпването на цените на дребно спрямо март миналата година имат увеличените цени на хранителни продукти като ориз (1.9%), леща (3.4%), зеле (3.1%) и плодови сокове (3.6%) и увеличените цени на нехранителни продукти като продукти за лична хигиена (1.2%) и банкови услуги и такси (1.7%). Цените на лекарствените продукти и на лекарствените услуги също отбелязват лек ръст - съответно с 0.1 и 0.3%.

На месечна база дефлацията се формира предвид поевтиняването на транспорта, тъй като редица населени места обявиха градски транспорт за безплатен, а горивата у нас поевтиняха с близо 40 ст. заради срива на петролния пазар. Най-голямо регистрирано намаление има при дизеловото гориво - с 5.5%, бензин А95Н - с 5.1%, бензин А100Н - с 3.4%, газ пропан-бутан - с 3.6%.

Поевтиняване спрямо февруари се забелязва и в сектор развлечение и култура, вода, електроенергия, газ и други горива. Поевтиняват и телекомуникационните услуги, козметичните продукти и течни препарати за почистване на дома, стоките за домашни любимци, автомобилните застраховки и др.

От храните поевтиняване е отчетено при свинското месо, колбасите, зърнените закуски, риба, пълномаслено мляко, при домати, краставици, лук и листни зеленчуци, боб, маслини, кафе, чай и др.

За забавянето на ръста на цените на дребно у нас сигнализира и производствената инфлация, която за февруари бе най-ниска от девет месеца.

Подкрепи Economic.bg