Инициативата \"Дни на здравето\" организира безплатни прегледи в цялата страна

„Агрион“ тръгва с мобилни медицински екипи в 157 населени места

Инициативата \

Българската компания за управление на земеделски активи „Агрион“ организира безплатни медицински изследвания в 157 населени места в България. Медицински екипи, наети от дружеството, ще правят анализ на кръвната захар и кръвното налягане на всички желаещи. Те ще дават и практични съвети за предпазване от диабет и конкретни препоръки спрямо измерените резултати на хората.

Инициативата „Дни на здравето“ се организира за поредна година и е част от социално- отговорната дейност на земеделското дружество за подпомагане на българското здравеопазване и превенция на най-уязвимите групи. Тя ще се проведе от 18 август до 5 септември в цялата страна. Очаква се мобилните медицински екипи да прегледат над 4500 души. Информация за датите и населените места, където ще има мобилна медицинска станция на „Агрион“ може да откриете на сайта на земеделското дружество на адрес https://www.agrion.bg/bg/dni_na_zdraveto/ и на фейсбук страницата на компанията https://facebook.com/agrion.bg/.

„Следвайки социално-отговорната политика на компанията, искаме да помогнем на по-възрастното население и всички желаещи да получат безплатна информация за състоянието на кръвното си налягане и кръвната захар“, коментираха от мениджмънта на компанията. От друга страна това спестява време и средства на хората за изследване и посещение на лечебни заведения, които често са на отдалечено разстояние от селата.

Данните показват, че голяма част от хората по селата не проверяват редовно кръвната си захар и не следят кръвното си налягане. Голяма част от тях прилагат самолечение, което може да се окаже фатално. За това медицинските екипи ще дават и конкретни препоръки на всички, които се подложат на изследвания.

Според официалните данни на Министерство на здравеопазването над 520 хил. души в България страдат от диабет, което е близо 9% от населението на страната. Над 40% от хората обаче не знаят, че са болни, заради липсата на редовна профилактика. В голяма част от случаите липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.  Още по-стряскаща е статистиката при хипертонията. По последни данни над 2,7 млн. души страдат от повишено кръвно налягане.  Това е и причината екипите на „Агрион“ да насочат усилията си към изследване именно на тези болести. 

Целта на инициативата „Дни на здравето” е да се подпомогне профилактиката на социално значими заболявания. „Ние вярваме, че към собственото си здраве трябва да се отнасяме със същата отговорност, както към земята си ”, казаха от „Агрион“. Посетителите ще могат да участват в организирана томбола с награди. Всички, които си направят изследвания на кръвното налягане и захарта, ще имат възможност да спечелят практична пазарска количка или модерни градинарски ръкавици.
Коментари: 0