Instagram се изправя пред съда заради незаконно събиране на биометрични данни

Това е второто подобно дело от този тип за Facebook, компанията майка на Instagram

Instagram се изправя пред съда заради незаконно събиране на биометрични данни

Снимка: Unsplash

Facebook е изправена пред нови твърдения, че незаконно събира биометричните данни на потребителите, този път в съдебно дело, насочено към приложението за споделяне на снимки Instagram, собственост на компанията.

Миналият месец Facebook предложи да плати 650 млн. долара в опит да уреди дело, в което бе обвинена в незаконно събиране на биометрични данни чрез неразрешена технология за разпознаване на лица от снимки. Случаят е от Илинойс, САЩ. 

Новото дело, заведено в понеделник в държавния съд в Редууд Сити, Калифорния, компанията е обвинена в събиране, съхраняване и печалба от биометрични данни на повече от 100 млн. потребители на Instagram, без тяхното знание или съгласие, пише Bloomberg. Такава практика е незаконна според закона за поверителност на щата Илинойс, забраняващ нерегламентираното събиране на биометрични данни. 

Според нормативната уредба компанията може да бъде принудена да плаща 1000 долара за нарушение. Глобата може да стигне до 5000 долара за случай, ако се установи, че платформата е действала безразсъдно или умишлено. 

Едва в началото на тази година Facebook започна да информира потребителите на Instagram, че събира биометричните данни, става ясно още от подробностите по делото. 

Коментари: 0