Intel инвестира $11 млрд. в нов завод за чипове в Израел

Това е поредният ангажимент на американската компания в страната

Intel инвестира $11 млрд. в нов завод за чипове в Израел
740 ~ 1 мин. четене
Intel Corp ще инвестира 40 милиарда шекела (8,3 милиарда британски лири или 10,9 милиарда долара) в нова фабрика за производство на чипове в Израел, заяви министърът на финансите на Израел. Това е поредната многомилиардна инвестиция в страната на американския гигант в полупроводниците, пише Ройтерс.

"Глобалното управление на Intel ни информира за решението си да инвестира още 40 милиарда шекела в Израел, безпрецедентно решение, което се очаква да донесе хиляди работни места на юг (в Израел)", заяви министърът на финансите на страната Моше Калон.

Новината следва ангажимента на Intel от май миналата година да инвестира около 18 милиарда шекела (5 милиарда долара) за модернизиране на съществуващата фабрика в южния израелски град Кирят Гат между 2018 и 2020 година.

Това споразумение включва обещание от страна на Intel да изразходва 3 милиарда шекела за местни доставчици.

Intel планира да построи новата си фабрика в Кирят Гат, съобщи уебсайта Globes. Компанията вече подготвя физическа инфраструктура за изграждане на централата в Кирят Гат.

Производителят на чипове заяви, че няма да разкрива никакви подробности, включително графика, разходите и технологиите на новия проект в Израел.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, американска компания е един от най-големите работодатели и износители в Израел, където се развиват много от новите технологии.
Подкрепи Economic.bg