Какво стана с банкоматите е-винеткопродавачи?

Близо месец след като беше обявено, че се работи по системата, все още не сме наясно дали изобщо това ще се случи

Какво стана с банкоматите е-винеткопродавачи?
Автор: Вероника Тонева
Възможността електронна винетка да се купува от банкомат е в процес на разработка. Това е отговорът на Националното тол управление, даден на Economic.bg при запитване относно напредъка около обещанието на регионалния министър Петя Аврамова над 2000 банкомата да издават е-винетки. Подобен отговор би звучал много добре, ако не бе даден един месец, след обещанието на Аврамова, че до месец устройствата ще разполагат с тази функционалност. Т.е. отговорът показва, че обещанието на регионалния министър няма да бъде спазено, а отбягването на конкретиката около процеса, каквато медията ни поиска от тол управлението говори за твърде ранен стадий на този процес.

Самата идея за банкоматите е-винеткопродавачи първо бе спомената от министър-председателя Бойко Борисов. „Надявам се до десетина дена да се адаптира системата и да могат чрез банкоматите да се купуват винетки, така че максимално да се улеснят гражданите“, каза премиерът на 3 януари в първия си коментар около хаоса с продажбата на електронни винетки, започнал още със стартирането на системата на 1 януари.

Тогава изглеждаше, че Борисов просто се обърка и вместо да говори за специализираните машини за продажба на е-винетки, спомена банкоматите. На следващия ден обаче вече бившият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов заяви: „В момента се разработва софтуер към банкоматите, откъдето ще може да се закупуват винетки. Очаква се услугата да заработи до дни“. И някак си тази възможност започна да изглежда вероятна.

А ден по-късно пък Петя Аврамова беше още по-категорична. „До края на януари гражданите ще могат да купуват електронна винетка в над 4 500 точки. До месец ще започне продажба и на банкомати. Около 2000 банкомата ще бъдат въведени в системата“, каза регионалният министър на 5 януари по време на пресконференция във ведомството. Няколко дни след това тя отново потвърди идеята. Работим и по идеята за закупуването и в още 2000 точки в държавата, а това са банкоматите на „Борика“, заяви Аврамова на брифинг пред медиите.

Е, месецът мина и замина, а очевидно разработката е в процес, евентуално.

От Националното тол звено не отговориха на основните въпроси на Economic.bg – водят ли се разговори с търговските банки в България, с Българската народна банка, с „Борика“ – общо взето всички, които са пряко замесени в изграждането на необходимата инфраструктура, нормативна рамка и софтуерната обезпеченост. Не отговориха и колко би струвало „преработването“ на тези обещани от Петя Аврамова 2000 банкомата и кой ще плати цената за тази „преработка“. Неща, които би трябвало да са ясни още при раждането на подобна идея, а те очевидно не са ясни месец след нейното хвърляне в общественото пространство.

Economic.bg опита да се свърже с повечето „замесени“ в подобна разработка, като изпрати въпросите си на 7 януари – когато бяха изпратени и на тол звеното.

От „Борика“ тогава казаха, че се водят подобни разговори, но отказаха коментар по детайлите на процеса, поради ранната му фаза. От Асоциацията на банките тогава коментираха, че с тях нито Агенция „Пътна инфраструктура“, нито представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са обсъждали подобна идея.

Отговор от запитаните няколко финансови институции получихме само от УниКредит Булбанк, откъдето казаха, че към 15 януари 2019 г. все още не са започнали официални разговори по темата с отговорните институции. „В случай че такива разговори започнат, очакванията на УниКредит Булбанк е клиентите да могат своевременно да започнат да се възползват от възможността за закупуване на електронни винетки от банкомати на банката. Възможно е в бъдеще това да става и през други канали, предпочитани от клиентите, като мобилното и интернет банкиране. Разбира се, ще са необходими инвестиции и време за разработка на различните доставчици по веригата. Няма да се наложи подмяна на банкомати при въвеждане на възможността за закупуване на електронни винетки от АТМ-и на УниКредит Булбанк“, отговориха от банката.

Очевидно внедряването на функция за продажба на е-винетки през банкоматите е възможна, поне на тези с тъч скрийн. Според IT специалистът Иво Мирчев принципно не е невъзможно да се направи подобна система, но е свързано с преработка на софтуера на банкоматите. „Това няма как да се случи реално за под 3 месеца с тестовете на системата“, коментира пред Economic.bg експертът. „Цената на подобна услуга варира между 20 -30 хил. лв., а на банкомати без тъч няма как да се случи и ще трябва да се внедри виртуална клавиатура“, добави той.

Остава въпросът, защо ако е имало възможност за закупуване на винетки през банкоматите, това не е залегнало още в договора за изграждане на цялостната система, а за нея се сещат постфактум след разразилата се „винеткова буря“ в началото на годината. И защо са нужни над 5000 точки в страната за закупуване на е-винетка, като можеше вместо някои от тях да бъдат заменени с банкомати – улеснение за гражданите и по-малко разходи за данъкоплатците.

Всъщност вече трудно може да се потърсят отговори на тези въпроси, тъй като по-голямата част от АПИ и тол звеното бяха уволнени. Всъщност „на амбразурата“ остана само регионалният министър Петя Аврамова, и нейният заместник Николай Нанков. Всъщност, ако помните, Нанков бе върнат в регионалното министерство като заместник на Аврамова заради необходимостта тол системата и е-винетките да бъдат внедрени успешно. Той обаче нито веднъж не излезе публично да коментира темата с хаоса около продажбата на е-винетки и очевидно не поема никаква отговорност за това.
Коментари: 0