Трайков: Инвеститор за АЕЦ „Белене” може да дойде само от Кремъл

Централата не трябва да се строи, категоричен е бившият енергиен министър

Трайков: Инвеститор за АЕЦ „Белене” може да дойде само от Кремъл

„АЕЦ „Белене” категорично не трябва да се строи в този момент, заяви пред бТВ кандидат-президентът на Реформаторския блок и бивш енергиен министър Трайчо Трайков.

Според него, ако се тръгне в тази посока, това ще доведе само до изтичането на милиони, които стават милиарди. "Ако се тръгне към търсенето на инвеститор, което от финансова гледна точка е логична стъпка, ще дойдат само инвеститори от Кремъл. Никой друг", обяви още Трайков.

В хода на плащането на присъдената сума в полза на "Атомстройекспорт" трябва да се търси подкрепата на Русия да се намери купувач за готовото вече оборудване. Платим ли, изпуснали сме ги и трябва да търсим инвеститор, който няма да дойде ей така, коментира още енергийният министър.

Според него в министерството на Теменужка Петкова все още работят хора, които са отговорни за казуса „Белене”.

По отношение на казуса с двете български кандидатури за поста генерален секретар на ООН, след като правителството оттегли подкрепата си за Ирина Бокова и издигна еврокомисаря Кристалина Георгиева, но Бокова не се отказа от състезанието, Трайков посочи, че България се намира в доста конфузна ситуация.

По думите му в тази ситуация „най-големият резил беше, когато сегашното правителство се подаде на бруталния натиск на АБВ и Георги Първанов” да подкрепи Ирина Бокова.

 „Правомощията на президента са толкова големи, колкото самия президент”, каза още кандидатът на Реформаторите и допълни, че държавният глава трябва да бъде коректив на другите власти.

"Част от президентските правомощия, изрично изписани в Конституцията, до ден днешен не са използвани", продължи Трайков.

Коментари: 0