Инвеститорите загърбиха сигурността и златото се срина с 4.5%

Новината за ваксината на Pfizer вдъхна смелост на пазарите

Инвеститорите загърбиха сигурността и златото се срина с 4.5%

Снимка: Pexels

772 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Акциите се повишиха рязко в началото на седмицата, след като пазарите реагираха на новината за нова възможност за справяне с пандемията. Ваксината на Pfizer и BioNTech, която компаниите тестваха през последните месеци, постигна ефективност от над 90%. Най-печелившите сектори от новината бяха енергийния и финансовия, докато преоценените технологични компании направиха лека корекция. Въпреки това двата печеливши сектори от вчера продължават да са на червена територия спрямо началото на годината.

Американските индекси се изстреляха нагоре в началото на сесията, като успяха да достигнат нови рекордни стойности. Dow Jones се повиши 800 пункта през изминалата сесия, или 3%, до 29 197, като по-рано през сесията успя да скочи с 1 600 пункта. S&P 500 скочи с 1.17%, като по-рано през сесията се покачи с 2.7%. Лошото представяне на технологичния сектор изпрати NASDAQ на червена територия с 1.5%. Междувременно, европейските индекси скочиха с около 5%.

Петролът успя да се покачи с около 7% в понеделник, като за части от сесията, най-близките фючърсни контракти на черното злато скочиха с над 10% на фона на обещаващите резултати на ваксината на Pfizer. Златото от своя страна се срина с 4.5%, тъй като инвеститорите загърбиха сигурността на ценните метали и предпочетоха по-рискови активи като акциите.

Акценти днес

Равнище на безработица - Великобритания

Акцентът за деня ще падне върху равнището на безработица във Великобритания. Индикаторът измерва какъв % от работната сила на страната са безработни и активно търсят нова работа през предходното тримесечие. Очакванията на анализаторите са нивото да се покачи с 0.3% спрямо предходния отчетен период.

Инструмент на фокус

Amazon – Дневна

Акциите на компанията се понижиха през изминалата сесия, след като новините за резултатите от ваксината на Pfizer оказаха влияние върху цената. Ако тенденцията за понижение се понижи, ще имаме добра възможност за пласиране на дълга позиция с добро взаимоотношение риск/печалба около 3 000 USD.

GBP/USD – 8 часова

Валутната двойка се намира във възходящ тренд от края на септември. Цената срещна подкрепа около 1.285 и успя да се задържи над 200 периодната експоненциална средна. Линиите на бавния Стохастик успяха да се пресекат, което е сигнал за край на възходящото движение в краткосрочен план.

XAU/USD– Дневна

Ваксината на Pfizer разбули международните финансови пазари. Инвеститорите прехвърлиха средствата си от металът убежище към по-рискови инструменти като акциите. Цената на златото достигна силно ниво на подкрепа около 1860, образувано от 100 периодната експоненциална средна и предходни дъна.

Us 30 Wall Street – 1 часова

Индексът се намира във възходящ трендови канал от началото на юни. Положителните резултати от ваксината на Pfizer изстреля индексът в началото на сесията над образуваната линия на съпротива. Въпреки това, позитивното движение бързо беше осуетено от пазарите, след като индикаторът RSI достигна силно прекупени стойности. Цената отново попада в границите на трендовия канал.

Източника: https://www.elana.net/bg/trading/index.html 

Подкрепи Economic.bg