„Газпром“ поиска да повиши цената на газа за Полша

Руската компания изпрати отговор до PGNiG, но офертата не е за намаляване на цените

„Газпром“ поиска да повиши цената на газа за Полша

Снимка: Gazpromexport

692 ~ 1 мин. четене

Руската компания „Газпром“ изпрати предложение за увеличение на цената на газа за Полша. То е в отговор на искането на полската PGNiG за преразглеждане на цената на договора за доставка на газ за страната.

„Това искане беше изпратено до PGNiG в отговор на искането на полския вносител от 1 ноември 2020 г. за преразглеждане на цената надолу - от 1 ноември 2020 г.“, пишат от PGNiG.

Според компанията искането на „Газпром“ не е оправдано и не отговаря на формалните изисквания, посочени в договора от Ямал, и следователно не е валидно, казва полската страна в изявлението си.

Дългосрочният договор за доставка на руски газ до Полша по новия газопровод Ямал-Европа (т.нар. Договор Ямал) е подписан на 25 септември 1996 г. Той осигурява доставка на около 10 млрд. куб. м газ годишно. Договорът е валиден до 2022 г. и полската страна редовно декларира нежеланието си да го поднови.

Съгласно условията на този договор, новата тарифа може да влезе в сила три години след следващата промяна на цената.

В момента PGNiG все още преговаря за промяна на цената от 1 ноември 2017 г. (докато „Газпром экспорт“ преди това заяви, че има достатъчно причини да преразгледа цената, но нагоре), така че реши да изпрати искане за ново намаление на цената след тригодишен период - от 1 ноември 2020 г.

През март 2020 г. Арбитражният съд в Стокхолм се произнесе по иска на PGNiG за ретроактивен преглед на цените в сила от 1 ноември 2014 г., като задължи „Газпром“ да плати на полската компания 1.5 млрд. долара. „Газпром“ плати разликата, оставяйки обаче възможността да продължи да обжалва това решение.

Подкрепи Economic.bg