Еуфорията около ваксината засега държи пазарите на „зелено“

Страстите на инвеститорите обаче започнаха да се успокояват във вторник

Еуфорията около ваксината засега държи пазарите на „зелено“

Снимка: БТА

548 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Световните пазари поеха надолу и заличиха добрите си резултати от понеделник и изминалата седмица. Въпреки това новината, че е намерена ефективна ваксина срещу COVID-19, успя да задържи на „зелена“ територия поне европейските акции, пише CNBC.

Лондонският FTSE се движеше на "червено" преди отварянето на борсите в 10 ч. българско време, но след това нарасна с 0.61%, достигайки над 6 200 пункта. Германският DAX обаче е с 0.53% надолу, а френският CAC 40 се покачи с 0.40%.

Понеделник беше белязан от рали на световните фондови пазари заради новината, че сътрудничеството между американския фармацевтичен гигант Pfizer и германската биотехнологична компания BioNTech е довело до коронавирусна ваксина с повече от 90% ефективност.

Американските борси изпратиха най-доброто си седмично представяне от април. Това се случи отчасти и заради решителността в думите на американския президент Доналд Тръмп, който увери, че няма да се откаже от опитите да оспори победата на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Американските акции загубиха позиции в ранните сутрешни търгове. Dow Jones Industrial Average се понижи със 0.96% до 29 176 пункта. S&P 500 и Nasdaq 100 също се търгуваха на отрицателна територия, съответно с -0.91% и -1.06%.

Междувременно пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион не намериха единна посока. Акциите на авиокомпаниите падаха, а инвеститорите гледаха към новата ваксина, която би намалила ударите срещу световната икономика. Йената се обезцени с близо 2% спрямо долара при големи прехвърлени обеми. Японската валута отслабна до ниво от над 105 йени за долар. Това е бърз обрат за нея, след като в петък се търгуваше за близо 103 йени за долар на фона несигурността около резултатите от изборите в САЩ.

Подкрепи Economic.bg