Уолстрийт постигна най-доброто си седмично представяне от април

Днес се очаква Джо Байдън да представи нов екип от учени и професионалисти с познания в сферата, които да се опитат да се справят с пандемията

Уолстрийт постигна най-доброто си седмично представяне от април

Снимка: БТА

468 ~ 3 мин. четене

В петък акциите останаха почти непроменени, след като инвеститорите търсеха повече яснота около президентските избори в САЩ. S&P 500 завърши сесията с понижение от 0.03% на ниво от 3 509, докато Nasdaq Composite се покачи с едва 0.1% до ниво от 11 895. Dow Jones се плъзна на червена територия с 66 пункта, или 0.2%, и завърши сесията на 28 323.

Въпреки несигурността около изборите, Уолстрийт постигна най-доброто си седмично представяне от април. S&P 500 и Nasdaq скочиха съответно с 7.3% и 9% през седмицата, докато Dow нарасна с 6.9%. S&P 500 също така записа най-големия си ръст в предизборна седмица от 1932 г. насам. Междувременно, равнището на безработица в Америка падна до 6.9% през октомври. Индикаторът  се понижи с 1% спрямо предходния отчетен период, докато анализаторите прогнозираха понижение от едва 0.2%.

Икономиката на страната също добави 638 000 нови работни места през миналия месец, надхвърляйки прогнозата за ръст от 530 000. Всички тези индикатори сочат за по-бързо възстановяване на пазара на труда в страната от очакваното. През уикенда стана ясно, че новият президент на САЩ ще бъде издигнатия от демократическата партия – Джо Байдън. Според Тръмп, вотът на гражданите е бил манипулиран и най-вероятно ще се противопостави на резултатите от президентските избори в съда, но не очакваме действията му да имат резултат. Новият президент заяви, че приоритет номер едно е справянето с пандемия.

Днес се очаква Байдън да представи нов екип от учени и професионалисти с познания в сферата, които да се опитат да се справят с пандемията. Европейските пазари затвориха по-ниско в петък, тъй като инвеститорите очакваха резултатите от изборите в САЩ и реагираха на нарастващите случаи на коронавирус в зоната.

Цените на петрола се понижиха в края на седмицата, след като не успяха да се покачат над психологическото ниво от 40 USD за барел, докато нови мерки в Европа за справяне с пандемията и ръст в новите случаи на COVID-19 оказаха натиск върху цената. Междувременно златото поскъпна, тъй като доларът отслабна рязко и нарастващата преднина на Джо Байдън засили настроенията на инвеститори за по-големи икономически стимули.

Акценти днес

Икономически данни - САЩ

В 15:30 ч в САЩ ще бъдат публикувани данни за промяна на броя на заетите в неселскостопанския сектор. Информацията ще отрази колко са новите наети хора извън селскостопанската дейност. Данните ще имат силно влияние върху икономическата активност в близък план, след като ново обявените работи са главен индекс за силата на икономиката и потребителски разлики.

Инструмент на фокус - Advanced Micro Devices

Акциите на производителя на чипове се намира във възходящ тренд. Цената през последните месеци образува техническа фигура клин. Цената осцилира в границите на фигурата, като през последната седмица успя да отскочи рязко от 100 периодната експоненциална средна, която и преди се е явявала като ниво на подкрепа за компанията. Цената успешно проби горната граница на нивото на съпротива, докато RSI все още не ни дава сигнал за край на възходящото движение.

EUR/USD

Валутната двойка образува двойно дъно и отскочи от 100 периодната експоненциална средна. Линиите на бавния Стохастик се пресякоха, давайки началото на силно възходящо движение. Цената е на път да достигне ниво на съпротива около психологическото ниво от 1.1900, над което многократни опити за пробив бяха осуетени.

XAG/USD

Среброто образува по-високо дъно, което може да даде началото на дългосрочен възходящ тренд. Цената без усилие проби 200 периодната експоненциална средна и ниво на съпротива около 25 USD образувано от предходни върхове.

US Tech 100 NAS

Индексът прекъсна силното възходящо движение след разпродажбите около пандемията. Стойността на индекса изглежда достигна съпротива около 12 000, като цената направи два неуспешни опита за задържане над това ниво. През последната седмица, индексът скочи с над 9%, като ако успее да се задържи над образуваната низходяща линия очакваме възходящото движение да продължи.

Подкрепи Economic.bg