Полша поиска от „Газпром“ ново намаление на цената на газа

PGNiG преговаря за намаляване на цените от 1 ноември 2017 г. и реши да изпрати искане за ново намаляване

Полша поиска от „Газпром“ ново намаление на цената на газа

Снимка: Pixabay

1448 ~ 2 мин. четене

Полската газова компания PGNiG изпрати до „Газпром“ и „Газпром експорт“ искане за преразглеждане на дългосрочния договор за доставка на природен газ, подписан на 25 септември 1996 г.

Контрактът за доставка на суровина от Русия за Полша по новия газопровод „Ямал-Европа“ (т.нар. „Договор Ямал“) осигурява около 10 млрд. куб. м газ годишно, като споразумението е валидно до 2022 г.

В искането сега е добавено, че съгласно разпоредбите на договора от Ямал новата цена може да влезе в сила три години след задействането на предишната промяна в цената по договора.

„Като се има предвид, че евентуална промяна в условията по договора чрез намаляване на цената в резултат на предоговаряне, чието начало е обявено от дружеството в настоящия отчет № 91/2017 от 1 ноември 2017 г., може да влезе в сила със задна дата от 1 ноември 2017 г. PGNiG може да поиска ново предоговаряне на договорната цена от 1 ноември 2020 г. Подаването на заявлението от PGNiG стартира този процес", информира полското дружество.

Съгласно условията на този договор новата цена може да влезе в сила три години след предишната ѝ промяна.

PGNiG припомня, че в момента преговаря за намаляване на цените от 1 ноември 2017 г., така че реши да изпрати искане за допълнително намаляване от 1 ноември 2020 г., тъй като има три години разлика.

Яцек Сасин, вицепремиер и министър на държавните активи, написа в Twitter. „В съответствие с разпоредбите на договора от Ямал, веднъж на три години всяка страна по договора може да поиска предоговаряне на ценовите условия за доставки, ако прецени, че те не отговарят на пазарната ситуация“, пише Сасин. „Разчитаме на ефективни преговори между PGNiG и „Газпром“, добави той.

През март 2020 г. Арбитражният съд в Стокхолм се произнесе по иска на PGNiG за ретроактивна промяна на цените в сила от 1 ноември 2014 г., като задължи „Газпром“ да плати на полската компания 1.5 млрд. долара. „Газпром“ плати разликата, оставяйки обаче възможността да продължи да обжалва това решение.

Подкрепи Economic.bg