Инвестиция за 45 млн. лева у нас

Заводът ще открие 900 нови работни места

Инвестиция за 45 млн. лева у нас

Снимка: Economic.bg

3770 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

45 милиона лева (23 милиона евро), толкова ще вложи германският производител на осветителни тела Osram в България. Новото предприятие ще е в Тракия икономическа зона, близо до гр. Пловдив. Днес бе направена първата копка на новия производствен център.

В България компанията ще се концентрира върху едно от петте си звена - дигитални системи. В част от тях влиза производството на електронни компоненти за осветление. Заводът ще е разположен на 16 000 кв. метра площ и ще бъде открит през 2017 година. 

Osram избра Пловдив заради централното му разположение и квалифициран персонал и за да разполага с местен производствен център, който да отговори на нуждите на клиентите, заяви Герт ван дер Меер, предаде репортер на Economic.bg.

Продуктите, които ще се произвеждат в завода, са осветителни тела, електронно оборудване за осветление, LED осветление и компоненти, свързани с бизнес звеното дигитални системи. 

Това е първата фабрика на Osram в Източна Европа, заяви министър Божидар Лукарски. Заводът ще открие 900 нови работни места като 150 от тях ще са за административната част, а останалите 750 ще са служители на предприятието. 

Въпреки отчетеният спад на инвестициите у нас за месец януари тази година, за периода януари-септември 2015 има ръст с близо 11% на немските инвестиции в България, коментира още Лукарски.

Благодарение на последните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, който приехме успяхме да предложим на такива инвеститори като Osram, предоставянето на индивидуални административни услуги, които ние правим като подход към всеки един инвеститор, по-кратки административни срокове за обслужване, възстановяване на социалните осигуровки, които фирмата заплаща на работниците си, допълни още той.


OSRAM е един от двата най-големи производителя на осветление в света. Портфолиото на компанията покрива цялата верига - от компонентите до електронните устройства за управление, както и осветителни тела, системи за управление и други светлинни решения. 

OSRAM има около 33 000 служители в 120 страни по света. Генерира приходи от почти € 5,6 милиарда за последната финансова година (до 30 септември 2015 г.), което е ръст от 8,4 на сто на годишна база. Печалбата без отчитане на данъци и такси (EBITA) обаче спада с 5,3 на сто от 310,4 млн. евро до 293,9 млн. евро.

Компанията е листвана на фондови борси във Франкфурт и Мюнхен. Aкциите й се търгуват в индекса Mdax във Франкфурт. Преди три години Osram  се отдели от германския концерн Siemens. Повече от 100 години OSRAM GmbH е 100% собственост на Siemens AG, тя и до днес има минимален дял във фирмата за осветителни уреди. 

Подкрепи Economic.bg