Инвестиция за 7 млн. лв. във ВМЗ-Сопот

Заводът открива още 500 нови работи места

Инвестиция за 7 млн. лв. във ВМЗ-Сопот

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Александра Сотирова
Най-голямото държавно предприятие във военнопромишления комплекс в България - "Вазовски Машиностроителни заводи" ЕАД откри днес, в навечерието на 80-годишния си юбилей, два модернизирани цеха на територията на монтажния завод на дружеството. "Радвам се, че днес, малко повече от година след инцидента във ВМЗ-Сопот, отново сме на същото място, за да дадем старт на двата нови цеха", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му заводът е погасил 22 млн. лв. задължения към НАП и общините в региона. Той коментира още, че иновациите стават все по-определящи конкурентоспособността на бизнеса. 

Инвестицията в трите нови производствени цеха и лабораторията е около 7 млн. лв., съобщи още директорът на ВМЗ Иван Гецов пред Economic.bg. В момента във ВМЗ работят близо 3600 човека и до края на година ще бъдат наети още 500 души. Само от септември 2015 са наети 1000 души. "С откриването на тези два цеха производственият потенциал на завода ще се повиши с над 50%", заяви директорът на ВМЗ Иван Гецов. Той допълни, че има недостиг на работна ръка и най-вече на висококвалифицирани кадри. "Вече има подписани договори със средни и висши учебни заведения, които да подготвят кадри за нашите нужди", подчерта Гецов.Първият цех е разположен на обща площ от 2757 кв.м., от които 2082 кв.м са предвидени за работни помещения, а 675 кв.м са отделени за административни нужди. Основана му дейност е производството на голяма гама осколочни, противотанкови и с повишена ефективност гранати за гранатомет РПГ-7, СПГ-9 и оръдие 2А-28. Директорът заяви, че заводът е сред първите в света по производство на боеприпаси. По думите му в момента търсенето е по-голямо от предлагането, а основните пазари са в Близкия Изток, Индия, Северна Африка и близки социалистически държави. Вторият цех произвежда стартови заряди, които комплектоват гранатите за ръчен противотанков гранатомет РПГ-7, СПГ-9 и оръдие 2А-28 и заряди за артилерийски боеприпаси. Помещенията са с обща площ 3576 кв.м, от които 3000 кв.м са предвидени за производство, а 576 кв.м за битови нужди. И двата цеха разполагат със засилени мерки за сигурност като видеонаблюдение и пожароизвестяване. ВМЗ ЕАД вече разполага и с нова лаборатория с високотехнологично оборудване и ново поколение измервателни уреди. В отделните зали се извършва входящ контрол на материалите, които се влагат в производство, с което се гарантира високото качество на произвежданата продукция. Четирите сектора в лабораторията работят с отделните физични величини - линейно-ъглови измервания и маса, физико-механични и температурни измервания, както и проверка на радио и електро величини. Тяхната работа е свързана с проверка на измервателни уреди, контрол и ремонт при необходимост. В края на 2016 г. се очаква двоен ръст на приходите, спрямо година по-рано, заяви пред Economic.bg Румен Рачев, зам.-финансов директор по икономическите въпроси на ВМЗ. 

Първата копка на Държавната военна фабрика е направена през далечната 1936 година. ВМЗ произвежда боеприпаси за артилерийски системи, боеприпаси за РСЗО, боеприпаси за ръчна противотанкова гранатохвъргачка РПГ-7В, реактивни гранати с гранатохвъргачка за еднократно ползване, боеприпаси за тежка противотанкова гранатохвъргачка СПГ-9М и др.
Коментари: 0