Иран подписа мега сделка с Renault

Тя е най-голямата за страната в автомобилния сектор, като предвижда производството на 150 000 автомобила годишно

Иран подписа мега сделка с Renault
Френският производител на автомобили Renault е подписал дългоочаквано споразумение с Иран за производство на повече от 150 000 автомобила годишно в страната - това, което вече се описва като най-голямата автомобилна сделка на Ислямска република.

Стойността на споразумението, подписана след 10-месечни преговори, ще бъде 660 милиона евро.

На базата на него Renault, съвместно с иранската компания Negin Khodro и Организацията за индустриално развитие и обновяване (IDRO), ще произвежда от 2018 г. най-новите версии на марките Symbol и Duster.

"60% от акциите в съвместното дружество ще принадлежат на Renault, а останалите в Иран", заяви председателят на IDRO Мансур Моазами пред местни медии. "От 40-те процента акции на Иран 20% ще принадлежат на IDRO, а останалите - на Negin Khodro".

Иранската информационна агенция IRNA съобщи, че споразумението предвижда и създаването на инженерингов и търговски център в Иран.

Renault поема ангажимент да изнася 30% от производството - коли и части, каза още Моазами.

Най-големият конкурент на Renault, PSA (Пежо-Ситроен), също подписа договор с най-големия ирански производител на електроинсталации Iran Khodro през юни 2016 г., който предвижда производството на 200 000 коли Peugeots годишно в Ислямска република. Тя е подписала друга сделка с главния конкурент на Иран Ходро SAIPA за производство на подобен брой автомобили Citroen.

Преди месец споразумение за производство на коли в Иран подписа и германският автомобилен концерн "Фолксваген". 

Общо производство на автомобили в Иран се очаква да достигне два милиона автомобила годишно до 2020 г., от 1,2 милиона през 2016 г.
Коментари: 0