Ирина Бокова и Йорданка Фандъкова са политици на 2015 г.

Те бяха отличени в годишната класация на Дарик радио

Ирина Бокова и Йорданка Фандъкова са политици на 2015 г.

Генералният директор на Организацията на обединените нации (ООН) за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова и кметът на София Йорданка Фандъкова са обявени за Политик на 2015 г. в традиционната класация на Дарик радио.

Радиото обявява Политик на годината за 20-та година. През юбилейната за класацията година за първи път с приза са удостоени двама политици и то две жени – едната като световен политик от България, а другата като политик на България.

Ирина Бокова

Ирина Бокова, бивш външен министър на България, беше избрана на два пъти за Генерален директор на ЮНЕСКО. Кандидатурата й за Генерален секретар на ООН бе издигната от предишното правителство на България и потвърдена от сегашния премиер това лято.

През пролетта на 2015 г. тя имаше активна роля за приемането на Резолюция 2199 на Съвета за сигурност на ООН за опазване на културното наследство на Ирак и Сирия, подкрепена от Съединените американски щати и Русия. Въпреки разногласията с тези страни по редица въпроси, Бокова Те близка с Лора Буш и Марджъри Марголис, една от главните фигури в движението за реализация на жените в САЩ и свекърва на Челси Клинтън. Тя беше единственият представител на ООН, поканена от президента Барак Обама да говори на срещата на върха за борбата срещу екстремизма в Ню Йорк през септември.

Бокова е в добри отношения и с Русия. Тя, както и руският външен министър Сергей Лавров, са учили в Института за международни отношения в Москва. Бокова беше единственото официално лице, което придружаваше Бан Ки Мун на срещата му с президента Путин преди няколко месеца.

През лятото на 2015 г. Бокова посети Мали, за да отбележи възстановяването с помощта на ЮНЕСКО на мавзолеите в Тимбукту, разрушени от джихадисти по време на окупацията на северната част на страната през 2012-2013 г. 

Бокова изпрати мисия на ЮНЕСКО в Непал, за да оцени щетите от земетресението през тази пролет и да започне възстановяването на разрушените световни културни паметници.

През тази година Бокова получи и Ордена на Почетния легион на Франция за "големите заслуги в борбата срещу неграмотността и фанатизма, за овластяване на жени и момичета чрез образование, за опазване на културното наследство, особено в страни в конфликт - Мали, Сирия и Ирак". 

Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също става Политик на 2015 г., спечели за трети път изборите за столичен кмет още на първи тур. 

През тази година кметът на София откри първия завод за софийските отпадъци, който решава окончателно проблема с боклука в столицата, заради който през първото десетилетие на този век имаше бунтове и тежки спорове. 

Фандъкова откри и седем нови станции на софийското метро, възстанови експозицията на Музея за история на София в сградата на Централната минерална баня, отвори няколко нови детски градини и продължи редица мащабни проекти за обновяване на столицата.

Коментари: 0