10-те най-големи сделки през 2015 г.

Това беше рекордна година в броя и размера на мега сделки

10-те най-големи сделки през 2015 г.

Размерът на сделките през 2015 г., надхвърля сумата през 2007 г., която до =сега е бе фиксирана като максимален общ обем на сделките ($ 4,61 трилиона), коментират анализатори от Dealogic. Това беше рекордна година в броя и размера на мега сделки (повече от $ 50 милиарда), девет сливания на обща стойност $ 730,3 млрд. - 16% от всички сделки. Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley и BofA Merrill Lynch, станаха най-големите банки, съпровождащи сделките. Общият обем на сделките през 2015 г. превиши $ 1 трилион.


Pfizer - Allergan

През ноември, американският фармацевтичен гигант Pfizer и производителят на ботокс Allergan обявиха сливането си и създаването на най-голямата фармацевтична компания в света. Като цяло, Pfizer ще плати за Allergan около $ 160 млрд. Сделката ще бъде най-голямата в историята на здравната индустрията, отбелязват от Dealogic. Финализиране на споразумението се очаква през втората половина на 2016 г., след което седалището на дружеството ще бъде преместено в Дъблин, което значително ще намали данъчната тежест.


Anheuser-Busch InBev - SABMiller

Пивоварната компания Anheuser-Busch InBev започна процеса на сливане с конкурента SABMiller през октомври. Сделката възлиза на $ 117,4 млрд. Това е най-голямата сделка между производителите на напитки в историята, коментират анализаторите от Dealogic. Четири години по-късно, ефектът от синергията може да бъде на стойност $ 1.4 милиарда годишно. Сливането е насрочено за втората половина на 2016 г.


Shell - BG Group

През април, петролният гигант Shell се съгласи да купи британската газова компания BG Group за $ 81,500 милиарда. В резултат на това, след приключване на сделката акционерите от BG ще притежават приблизително 19% от акциите на Shell. Придобиването на BG ще увеличи запасите на нефт и газ на Shell с 25%, производството - с 20%. Покупката на BG ще засили значително позициите на Shell на пазара на природен газ.


Charter Communications - Time Warner Cable

Корпорацията Charter Communications се е съгласила да купи кабелния оператор Time Warner Cable за $ 79 милиарда. Сделката бе организирана от милиардера Джон Малоун (неговият фонд Liberty Broadband е инвеститор в Charter), това превръща компанията във втория по големина кабелен оператор в САЩ. Сделката все още не е завършена.

Dell Inc. - EMC

Dell Inc. и частния инвестиционен фонд Silver Lake се договориха за покупката на системата за съхранение EMC. Сделката на стойност около $ 67 милиарда ще стане най-голямото сливане в историята на световния ИТ пазар. За финансирането на покупката Dell привлича банкови заеми от $ 40 млрд.

Kraft Foods - Heinz

В резултат на сливането на Kraft Foods и Heinz най-голямата хранителна компания в света, стана още по-голяма. Сумата за сделката е в размер на $62,6 млрд. Обединената компания се казва The Kraft Heinz Company, тя стана третата по големина в Северна Америка и петият в света най-голям производител на хранителни продукти с приходи от $ 28 млрд. Новото дружество е собственик на осем бранда на стойност над $ 1 млрд.


American Anthem - Cigna

През юни American Anthem, занимаваща се със здравно осигуряване, направи предложение за „поглъщането” на конкурента Cigna за $ 55 млрд.

Energy Transfer Partners - Williams

Американският оператор на тръбопроводи Energy Transfer Partners е съвсем близо до сливането с конкурента Williams, в резултат на което в САЩ може да се появи оператор на нефт и газопроводи. По данни на Dealogic, сумата по сделката е $ 55 млрд.


Cheung Kong Group - Hutchison Whampoa Ltd.

Покупката на хонконгската корпорация Cheung Kong Group от телекомуникационния холдинг Hutchison Whampoa Ltd. завърши през юни. Сумата по сделката, която стана стана най-голямата в историята на Хонг Конг , е на стойност $53,1 млрд.


PayPal - eBay Inc.

Системата за електронно разплащане PayPal се изолира от най-големия онлайн аукцион в света бизнесът eBay Inc. Трансформацията в независима компания се оценява на $ 49.20 милиарда

Коментари: 0