Ирландия счупи рекордите – 26,3% ръст за 2015 г.

Икономиката на островната държава расте 13 пъти по-бързо от средното за ЕС

Ирландия счупи рекордите – 26,3% ръст за 2015 г.

Ирландия отбеляза абсолютен рекорд, достигайки невероятните 26,3% ръст на икономиката за 2015 г.

Това е над 3 пъти повече от прогнозирания растеж от 7,8% през март, сочат официалните ревизирани данни на държавната статистическа служба, цитирани от ирландския в. Independent.

Сериозният ръст се дължи на приходите от сектори като този на лизинга на самолети и мултинационалните компании – увеличение в капиталовите активи на компаниите, фирмените премествания, огромен скок в нетния износ, основно благодарение на договорите за производство и отчасти на прехвърлянето на задгранични активи.

Ревизираните данни се дължат на „по-пълна и актуална информация“ от наличната през миналата година.

Брутният национален продукт (БНП), който не включва дейностите на мултинационалните компании, базирани в Ирландия, нараства с 18,7% през 2015 г. Предишната прогноза беше за 5,7%.

Нетният износ за 2015 г. нараства със 102,4%, а вътрешното потребление – с 9,9%.

Данните са още по-впечатляващи, предвид факта, че средният годишен растеж за ЕС е около 2%. Ирландската икономиката расте над 13 пъти по-бързо от тази на останалите държави в съюза. Тя ненапразно носи прозвището "Келтският тигър", заради рекордните си икономически показатели.   

Брутният вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие спада с 2,1% в сравнение с предишното. БНП нараства с 1,3%. БВП обаче нараства с 2,3% на годишна база, а БНП – с 10,6%. Нетният износ за тримесечието се повишава с 11,2%, а инвестициите намаляват с 16,1%.

Коментари: 0