„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в Париж

На 21 април е планирана среща на Съвета по отбраната и националната сигурност на страната

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в Париж

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за престрелката на булевард "Шанз Елизе" в Париж, съобщава Associated Press.

По данни на медиите малко след атаката групировката е разпространила информация по своите пропагандни канали, че нападението е извършил терорист от Белгия.

Според CNN стрелецът е Абу Юсуф и е бил известен на френските служби за сигурност заради връзка с радикалния ислям. Той е бил регистриран в базата данни за наблюдение "Fiche S" и в полезрението на Генералната дирекция на вътрешната сигурност (DGSI). Службите за сигурност обаче не споменават името му, тъй като разследването е в ход. 

Френските следователи смятат, че нападателят е действал сам и опасността вероятно е отминала. В пресата се появява информация, че терористът е имал съучастник, но френското министерство на вътрешните работи не я потвърждава.

В петък, 21 април е планирана среща на Съвета по отбраната и националната сигурност на страната.

Късно снощи полицай беше застрелян, а други двама бяха ранени при стрелба в центъра на Париж. Предполагаемият им нападател е убит от силите за сигурност.

Булевард "Шанз Елизе" и още няколко улици в централната част на Париж са затворени от полицията, която не изключва нападението да е терористичен акт. Нападението се случва само няколко дни преди първия тур на президентските избори.

Коментари: 0