„Ислямска държава“ пое отговорност за атентатите в Брюксел

Групировката заплашва с нови атентати в Европа

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентатите в Брюксел
332 ~ 1 мин. четене

Терористичната група "Ислямска държава" пое отговорност за атентатите, извършени в Брюксел.  Изявлението на екстремистите бе разпространено от свързаната с тях информационна агенция „Амак”, съобщават египетски медии. 

Терористите не разкриват подробности за своите атаки в своето съобщение. В същото време, те заплашват да извършат нови атентати в Европа, предава агенция ТАСС. Вече се води разследване, а от белгийската прокуратура призовават медиите да се въздържат от публикации и информация относно разследването и Economic.bg също ще изпълни предписанието им. 

По последна информация на Ройтерс загиналите са общо 34 души - 20 в резултат на взрива в метрото и 14 са станали жертва на двете експлозии в летището. Ранените са общо 170, съобщиха белгийските власти, цитирани от RTBF.

Междувременно стана ясно, че белгийски полицаи са арестували в Брюксел двама заподозрени за серията от атаки, извършени днес в белгийската столица, съобщават от британското издание на Daily Mail.

Арестите са направени на около 1,5 км от станцията на метрото "Маaлбек", в която е станала една от експлозиите.

В Брюксел е създаден кризисен щаб в центъра на града, където заседават представители на институциите и военни експерти. В белгийската столица са командировани няколкостотин военни, централни улици са отцепени, евакуирани са сгради със стратегическо значение - АЕЦ, ЖП гари и др. Влаковете от и към Брюксел са спрени. Обявен е оранжев код на опасност, европейските институции са в готовност за евакуация. Училищата работят, но учениците умишлено са задържани там. 

Подкрепи Economic.bg