\"Ислямска държава\" работи върху химическо оръжие

За работата над него, групировката привлича експерти от чужбина

\
684 ~ 1 мин. четене

Групировката Ислямска държава активно работи в областа на химическите оръжия, съобщава агенция Associated Press, позовавайки се на ръководителя на комисията по сигурност и отбрана на парламента в Ирак Хаким ал Замили.

„ИД работи много сериозно над възможностите за производство на химическо оръжие, особено в производството на невро-паралитичен газ” – заяви той, позовавайки се на иракското разузнаване.

Според Замили, за работата над химическо оръжие, групировката успява да привлече експерти от чужбина, както и Ирак, включително учени, които са работили в Ирак, когато на власт в страната бе Саддам Хюсеин.

Той отбеляза, че през последните години групировката е привлякла към изследователската лаборатория, специалисти и запаси от материали от територията на Ирак.

В същото време, Associated Press отбелязва, че според представители на американското разузнаване, Ислямска държава не разполага с възможността да се създават сложни компоненти, например - невро-паралитичен газ. Според данни на AP, в момента единственото налично доказателство за програмата на ИД, която разработва химически оръжия, е очевидното прилагане на горчинен газ (иприт) срещу иракските кюрди в Сирия.

Подкрепи Economic.bg