\"Ислямска държава\" с бюджет от $2 млрд.

Средствата ще покрият заплатите на бойците на ИД, получаващи по 500-600 долара на месец

\
Организацията "Ислямска държава" е одобрила за първи път свой годишен бюджет за 2015 г., възлизащ на 2 милиарда долара и дори очаква излишък от 250 млн. долара.

"Ислямска държава" контролира големи части от територията на Ирак и Сирия, а срещу нея международна коалиция нанася въздушни удари, припомня френският в. "Еко", цитиран от БТА.

Средствата в бюджета ще покрият заплатите на бойците на ИД, получаващи по 500-600 долара на месец, пише изданието, като се позовава на иракския религиозен лидер Абу Саад ал Ансари. В бюджетните разходи са включени и субсидии за бедните, вдовиците и инвалидите, станали жертва на ударите на коалицията, оглавявана от САЩ.

Бюджетният излишък пък ще бъде използван за финансиране на военните действия на ИД.

Основните "приходи" на ИД идват от плячката от превзетите военни бази, от данъци, с които се облага населението и от рекет на търговците. "Хазната" им се попълва и от откупи за похитените или от атаки на конвои, превозващи пари за заплати за бивши иракски чиновници.

ИД е конфискувала и пари в брой от шейсетина банки в атакуваните от нея градове като Мосул, Тикрит, Фалуджа и в други 13 града.

Частни дарители от Персийския залив също наливат пари в ИД.

Групировката разработва и петролни находища, които са под нейн контрол. Например само в Сирия тя добива над 40 000 барела петрол на ден, което й носи 1 милион долара дневно. Според сп. "Нюзуик " приходите на ИД на ден са дори 6 милиона долара, допълва френският всекидневник, цитиран от БТА.
Коментари: 0