Испания разхлабва мерките за пристигащите от България

Това е поредната държава, която започва да използва Цифровия сертификат на ЕС

Испания разхлабва мерките за пристигащите от България

Снимка: Pixabay

2264 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Испания разхлабва мерките за влизане в страната. Досега това беше възможно само с представянето на отрицателен PCR тест и QR код, но от днес може да се влиза по няколко начина, информират от Министерството на външните работи (МВнР).

Считано от днес, 7 юни 2021 г., българските граждани, гражданите на трети страни и тези от Шенгенското пространство, с изключение на Индия, Бразилия и Южна Африка, ще бъдат допускани в Испания, ако представят един от следните документи - за ваксинация, за отрицателен PCR или бърз антигенен тест, документ за преболедуване на COVID-19 или Цифров сертификат на ЕС.

По информация на българското посолство в Мадрид, новите изисквания са в сила за всички граждани над 6-годишна възраст, които влизат на територията на Испания от рискови страни, включително от България.

Документът за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 е необходимо да удостоверява, че са изминали 14 дни от поставянето на последната доза. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози ваксини срещу COVID-19 на производители, официално признати от ЕС.

PCR тестът е необходимо да бъде направен до 48 часа преди влизане с страната, а документът за преболедуване на COVID-19 трябва да е издаден от медицинско заведение и да е с валидност от 11-ия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден.

Цифровият сертификат на ЕС за COVID-19 е нужно да удостоверява едно от четирите посочени изисквания – преболедуване на коронавирус, извършена ваксинация, PCR тест или бърз антигенен тест.

От МВнР посочват, че документите може да се представят на испанските власти освен на испански или английски език, също и на френски или немски. Ако не са издадени на някой от четирите езика, следва да бъде представен превод на испански език, направен от официален орган.

Властите информират, че продължава извършването на санитарен контрол на всички пътници, влизащи в Испания от чужбина – контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние. Остава задължително и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания и получаването на QR код след попълването му.

Децата на възраст под 6 години не е необходимо да представят диагностични тестове, за да влязат в Испания. Въпреки това за тях също следва да се попълва Формуляра за санитарен контрол.

Подкрепи Economic.bg