Испания и ЕС се споразумяха за Гибралтар при Brexit

Срещата на върха в Брюксел в неделя ще се състои

Испания и ЕС се споразумяха за Гибралтар при Brexit
Испания се е споразумяла с Европейския съюз за Гибралтар, което открива пътя за утрешната среща на върха в Брюксел, която все пак ще се състои. Тя трябва да одобри споразумението за Брекзит, договорено от правителството на британския премиер Тереза Мей, съобщи дипломатически източник в Брюксел, цитиран от БТА.

"Преговорите продължиха през нощта с Испания и с Великобритания. В току-що проведен телефонен разговор председателят на Европейския съвет Доналд Туск и испанският премиер Педро Санчес постигнаха споразумение за Гибралтар. Срещата на върха ще се състои", каза източникът.

Междувременно британското правителство оповести писмо от посланика си в ЕС Тим Бароу до секретариата на Туск, в което се посочва, че Великобритания няма да изхожда от презумпцията, че евентуален бъдещ търговски договор между нея и ЕС ще се отнася и за Гибралтар.

Ще договаряме бъдещите споразумения в приложение на Съвместната политическа декларация, от страна на всички територии, за които отговаря Великобритания, за да гарантираме подходящи и благоприятни бъдещи отношения с ЕС", се посочва в изявление на британското правителство.Председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча на лидерите да подкрепят предлаганото от Мей споразумение.

„Ще препоръчам в неделя да одобрим резултата от преговорите за Брекзит. Нямаме причина да бъдем доволни, но поне в този критичен момент 27-те издържаха теста за единство и солидарност”, отбеляза Доналд Туск – председател на Европейския съвет. 
Коментари: 0