Истанбул въведе алтернативно работно време за държавните служители

Най-многолюдният град в Турция опитва да овладее новата вълна от Covid-19

Истанбул въведе алтернативно работно време за държавните служители

Снимка: Pixabay

Най-големият град в Турция - Истанбул, прие алтернативно работно време за държавните служители, за да ограничи разпространението на Covid-19. Причината е постоянно нарастващият брой нови случаи, съобщи губернаторът на Али Йерликая.

По време на пресконференция Йерликая каза, че новата програма има за цел да намали струпванията в обществения транспорт по време на пиковите часове, за да ограничи риска от заразяване.

Съгласно новата програма полицаите, жандармерията и служителите на бреговата охрана ще започват дежурства в 7.00 ч сутринта, докато общинските работници - от 8.30 до 16.30 ч, вместо обичайните от 8.00 до 17.00 ч. Такова ще е и работното време на здравните служители. „Всички останали служители в нашите публични институти ще работят от 9 до 16.30 ч“, обяви той.

Губернаторът подчерта, че алтернативното и гъвкаво работно време ще бъде възприето и за частния сектор, след финализиране на детайлите.

В Истанбул, с население от над 16 млн. души, има 5.5 милиона държавни служители, каза той, добавяйки, че в момента 4.1 милиона използват обществен транспорт всеки ден.

Решението идва след подобен ход на губернатора на Анкара от миналата седмица, който въведе ново работно време за агенциите от публичния сектор.

Към идеята за алтернативното работно време се пристъпи, след като ситуацията в Турция взе да се нормализира през юни и хората отново масово започнаха да използват обществения транспорт.

Според Мустафа Илкали, ръководител на Научния консултативен съвет за масовия транспорт в провинцията на Истанбул, служителите от частния сектор представляват 60% от ползвателите на публичните превози в най-населения град в Турция.

Коментари: 0