IT и земеделие сред най-привлекателните сектори за инвестиране у нас

За последните 10 години са разкрити над 60 хиляди нови работни места

IT и земеделие сред най-привлекателните сектори за инвестиране у нас
4487 ~ 1 мин. четене
Едни от най-интересните сектори за инвестиране у нас в момента са машиностроене, IT, аутсорсинг на бизнес процеси, кол центрове, химическа промишленост, електроника, хранителна промишленост и земеделие. 185 проекта за над 13 млрд. евро са били сертифицирани за последните десет години от Българската агенция за инвестиции. В резултат са били разкрити над 60 хиляди нови работни места. Холандия е начело на класацията на водещите инвеститори в България. Това заяви изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев, предава БНР.

За първите 10 месеца на миналата година инвестициите в България са 1,370 млрд. евро и това в сравнение със същия период на миналата година представлява увеличение с 37,5%, допълни той. В тези данни се включват както български, така и чуждестранни инвестиции.

България е стабилна и се запазва като добро място за правене на бизнес. Според класацията на Световната банка "Doing Business" страната ни е на 38 място, но в същото време пак според тази класация проблеми за инвеститорите остават достъпът до електричество, трудното упражняване на права по договори, времето за плащане на данъци. 

"Смятам, че имаме добри кадри в сферата на технологиите и инженери. Министерство на образованието е дало съответните заявки с въвеждането на дуалната система и се надявам съвсем скоро то да бъде осъществено в България и така да отговорим на потребностите на световния пазар.", обясни Янев по отношение на нивото на подготовка на кадрите у нас.
Подкрепи Economic.bg