Италианският еврокомисар отказа да говори за кризата с мигрантите в Италия

Италиански журналисти напуснаха демонстративно пресконференция на Европейската комисия в Страсбург

Италианският еврокомисар отказа да говори за кризата с мигрантите в Италия
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност – италианката Федерика Могерини, отказа да отговаря на въпроси на италиански журналисти, които в знак на протест напуснаха демонстративно пресконференция на Европейската комисия в Страсбург днес.

Представителите на медиите поискаха от Могерини да каже дали институциите на ЕС са „принудени“ да не вземат отношение по случая с бежанския кораб „Акуариус“, недопуснат от италианските власт на територията на страната.

Журналистите първо бяха прекъснати при задаването на въпроса, отправен към Могерини, която освен всичко е и зам.-председател на ЕК. След като те настояха, че имат право да питат каквото преценят, говорителят Наташа Берто ги насочи към говорителите на ЕК в Брюксел. Италианските журналисти тогава напуснаха местата си в залата за пресконференции.

Впоследствие Могерини изрази съжаление за решението на журналистите и каза, че въпросите по тази тема вчера са получили отговор от еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос. Вчера той коментира, че случаят с „Акуариус“ е изолиран, а Италия полага огромни усилия за справянето с миграцията. Случаят с кораба доведе до остри реплики между властите в Италия и Франция.
В крайна сметка бежанците бяха приети от Испания.
Коментари: 0