Италианци предпочитат България за регистрация на коли

В София данъкът и застраховката са десет пъти по-ниски

Италианци предпочитат България за регистрация на коли

Снимка: БГНЕС

240 ~ 1 мин. четене
България е една от най-предпочитаните дестинации на италианци за регистрация на собствените им автомобили. Ниският данък е един от основните фактори за избора на италианците, предаде бТВ. 

В София данъкът за колата и застраховката са почти десет пъти по-ниски от тези в Италия. Всяка година около 15 хиляди глоби за нарушение на италианския правилник за движение остават неплатени, защото моторните превозни средства (МПС) са с чуждестранна регистрация и е много трудно да се издирят техните собственици.

Допълнително препятствие е нежеланието на властите в съответните страни да предоставят лични данни, се посочва в информацията. Според изнесените данни закононарушителите се делят на две основни категории.

На първо място това са местни фирми, които най-напред регистрират новозакупени автомобили в Италия, след което ги пререгистрират в България. После колите се връщат в Италия, където се дават под наем. Изгодата е не само в значителните икономии от данъци и застраховки, но и в практическата "неуязвимост" спрямо глоби за нарушения.

Другата категория нарушители на закона са граждани на ЕС, които в срок от една година след придобиване на постоянно местожителство в Италия не извършат задължителната пререгистрация на притежавани от тях МПС с чуждестранни номера.


Подкрепи Economic.bg