Италия е ваксинирала половин милион души за един ден

Страната си е поставила амбициозната цел да ваксинира 80% от възрастното население до края на септември

Италия е ваксинирала половин милион души за един ден

Снимка: Unsplash

588 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Италия е ваксинирала половин милион души за един ден. Това стана ясно от публикация на министъра на здравеопазването Роберто Сперанца в социалната мрежа Twitter.

„Благодаря на жените и мъжете от националната здравна служба и всички институции за страхотните екипни усилия“, написа той, визирайки работата на медиците в петък (30 април), когато е достигнат рекорда.

Първоначално целта беше определена за средата на април, но се отлагаше заради забавените доставки на ваксини, бюрократични проблеми и отменени ваксинация на фона на загуба на обществено доверие във ваксината AstraZeneca.

Новите доставки на ваксини започнаха да пристигат в Италия, а разпространението на ваксинациите в страната ще се ускори „значително“ от май месец, заяви комисарят на италианското правителство Франческо Фиглиуоло тази седмица. Фиглиуоло заяви в четвъртък, че се "надява" Италия да постигне целта да има ваксинирани 80% от възрастното население "до края на септември".

Към петък следобед Италия е поставила общо 19.4 млн. дози и има 5.7 млн. души, които са напълно ваксинирани, показват официални данни.

Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) усилията на Италия за ваксиниране като цяло изостават в сравнение с други големи европейски държави. До момента малко под 25% от италианското население е получило поне една доза от ваксината, в сравнение с 28.1% в Германия, 26.7% във Франция и 27.6% в Испания.

Коментари: 0