От 10-ти май ще работи електронният регистър за ваксиниране

Изискването за капацитет до 15 души при сватбите ще отпадне

От 10-ти май ще работи електронният регистър за ваксиниране

Снимка: Красимир Свраков

1232 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Ваксинирането върви с добро темпо, като от 10-ти май отново ще заработи електронният регистър. Около 100 хил. ваксини са поставени тази седмица в страната, което е с 20% повече от предходната седмица. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов на посещение в РЗИ – Пловдив.

Чрез работата на електронния регистър, организацията на кампанията по ваксиниране ще бъде по-добра. Желаещите да се ваксинират могат да записват часове през 10 мин.

„Капацитетът с електронната система не е много голям, но ако има по-високо търсене, ще го увеличим“, заяви Ангелов, като допълни, че през май месец ще може да се правят по 50 хил. дози на ден. В понеделник се очаква пратка с 270 хил. ваксини на Pfizer – най-търсената ваксина у нас.

„Изпращат ми най-различни сигнали за неспазване на мерките и по всичките ще назначим проверка“, заяви той по повод на неспазването на мерките в дискотеките, които работят от няколко дни.

Ангелов заяви, че в първия работен ден ще отпадне изискването за капацитета при сватбите (до 15 души). То било „техническа грешка“. От значение е в ресторантите да не се надвишава капацитета от 50%.

Решението на Здравната комисия за започване на преговори за доставка на руската ваксина „Спутник V“, Ангелов определи като „предизоборен популизъм“. Според него, то нарушава не само българските закони, но и европейския регламент.

„Ваксината няма да може да влезе в страната и ще стои на митница. За да влезе, трябва да се променят законите. За да бъде одобрена ваксината, Изпълнителна агенция по лекарствата трябва да направи оценка на ефикасността и безопасността, трябва да изпратим екип в Русия, които да направи оценка на производствената практика. България не може да направи всичко това“, заяви Ангелов.

Здравеният министър в оставка посочи, че когато достигнем 65% имунизирани, ще може да не носим маски, но трябва да се очаква всичко, защото вирусът до момента е опровергал всичките теории на медиците. Ангелов заяви, че целта на страната ни е да има ваксинира 3 млн. души до края на август.

Той коментира и промените в Изборния кодекс, като заяви, че е важно законите да дават права, а не да отменят. С промените се отнема правото на гражданите да гласуват с хартиени бюлетини, смята Ангелов.

Коментари: 0