Италия премахва карантината за пристигащите от ЕС

Страната се опитва да съживи туристическия си сектор, който представлява значителна част от икономиката

Италия премахва карантината за пристигащите от ЕС

Снимка: БТА

2144 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Италия съобщи днес, че премахва петдневната карантина, налагана досега на пътниците, пристигащи от другите държави в ЕС. Целта на Рим е да възстанови туристическия сектор, предва „Франс прес“. Здравният министър Роберто Сперанца подписа нареждане, предвиждащо пристигащите от страните в ЕС, Шенгенската зона, Великобритания и Израел да влизат с отрицателен тест за коронавирус, което премахва действащата в момента система с мини карантина, се казва в съобщение на министерството.

Мярката ще влезе в сила от неделя.

Италия много разчита на чуждестранните туристи, за да възстанови икономиката си – секторът осигурява близо 13% от БВП на страната. Държавата пострада силно от коронавирусната пандемия, а през 2020 г. регистрира най-тежката рецесия от следвоенния период насам. Сега търси начин да се съвземе възможно най-бързо, гарантирайки на туристите от чужбина прости и ясни правила за влизане в страната.

В тази връзка здравният министър обяви също, че се отварят нови летища за полети „без COVID-19“, пристигащи от повече държави. Досега тази система, предвиждаща по един отрицателен тест при заминаване и при пристигане, се прилагаше между САЩ и летищата в Рим и Милано. Занапред тя ще действа и за летищата на Венеция и Неапол, обхващайки също така Канада, Япония и Обединените арабски емирства.

Запазват се обаче рестрикциите, засягащи пътниците, пристигащи от Бразилия - забранява им се влизането в Италия, освен в строго определени и малко на брой случаи.

Коментари: 0