Италия може да формира правителство

Антисистемните партии се договориха за състав на кабинета и кандидатура за министър-председател

Италия може да формира правителство

Луиджи ди Майо преди срещата със Салвини

Снимка: БТА

Луиджи Ди Майо и Матео Салвини, лидери на антисистемните италиански партии, постигнаха споразумение за програма на правителството и за името на премиера, съобщиха тази вечер медиите, като се позоваха на източници от двете партии, предаде Франс прес.

Ди Майо от "Движението 5 звезди" е провел кратък телефонен разговор с главния секретар на президентството, за да съобщи, че той и лидерът на Лигата Салвини са готови още утре да докладват на държавния глава за постигнатите договорености, включително името на бъдещия премиер, предаде агенция AGI.

Кандидатът трябва да бъде утвърден от президента, който може да обяви номинацията още в началото на седмицата. Това ще бъде "политик, а не технократ", заяви Ди Майо в края на втория ден от консултациите в Милано с колегата си от Лигата Салвини и главните им съветници.

Двамата лидери ще се срещнат отново днес в Рим, преди да бъдат приети в президентския дворец Квиринал. Представител на "Движението 5 звезди" заяви пред АФП, че Ди Майо държи да запази за президента Матарела правото върху информацията за общата програма с Лигата и името на премиера. 

Според медиите кандидатът трябва да бъде "трето лице", което не принадлежи към нито една от двете партии и освен това трябва да има авторитет в международен план и капацитет да направи съвместима с Брюксел евроскептичната тоналност на бъдещото правителство.

Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100", тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като Лига защитава по-твърд подход в сравнение с Движение Пет звезди.
Коментари: 0