Италия възмутена от карикатура на „Шарли Ебдо“

Сатиричното издание иронизира жертвите на земетресението в Аматриче

Италия възмутена от карикатура на „Шарли Ебдо“

Карикатура, посветена на разрушителното земетресение в Италия, публикувана в новия брой на сатиричното издание „Шарли Ебдо“, предизвика сериозно възмущение на Апенините, предадоха световните медии.

Шаржът, озаглавен „Земетресение в италиански стил“, изобразява потърпевши от труса в Аматриче и Акумоли и техните увреждания, всяко от които е оприличено на италианска рецепта.

Окървавени мъж и жена са сравнени с „пене с доматен сос“ и „пене огретен“. Куп жертви, затиснати под развалините на сграда пък са представени като „лазаня“.

Към карикатурата има и коментар, който гласи: „В земетресението в Италия загинаха почти 300 души. Не е ясно дали преди труса земята е изкрещяла: Аллах е велик“.

Сатиричната рисунка предизвика незабавна реакция в италианските медии и социални мрежи.

„Сигурен съм, че тя не отговаря на реалните настроения на френския народ“, категоричен бе кметът на Аматриче Серджио Пироци.

„Иронията винаги е добре дошла, но не можете да осмивате бедствията и жертвите. Ще покажем, че италианците са велики, както по време на извънредното положение, така и докато трае реконструкцията“, добави градоначалникът.

Политически партии изразиха възмущението си от карикатурата, определяйки я като безвкусна и оскърбителна. Обикновени италианци също осъдиха шаржа в социалните мрежи, отбелязвайки, че много от жертвите на природното бедствие са били деца.

Италианците припомниха, че италианският премиер Матео Ренци беше сред западните лидери, които участваха в „Похода на мира“ в Париж след атентата срещу редакцията на сатиричния френски вестник. 

Коментари: 0