Иван Нейков: Държавният сектор е по-примамлив за търсещите работа

Според него намалението на безработните може да се дължи на миграция

Иван Нейков: Държавният сектор е по-примамлив за търсещите работа

Снимка: Economic.bg

Държавният сектор е по-примамлив за хората, които търсят работа, защото гарантира постоянен доход и социални придобивки, докато в частния сектор определяща е конкурентоспособността. Това каза бившият социален министър Иван Нейков пред бТВ тази сутрин.

„Затова е съпротивата на работодателските организации срещу нарастването на минималната работна заплата, защото това всъщност е инструментът, с който се работи, плюс другия инструмент – административното увеличаване на заплатите в държавния сектор”, посочи още експертът.

Според данни на Агенцията по заетостта, броят на регистрираните безработни у нас намалява, коментира Нейков. Според него е възможно това да се дължи на миграцията. Ако обаче нивата на миграцията са без промяна, а в същото време безработните намаляват, то тогава една част от хората са преминали в сивата икономика, анализира той.

Според статистиката 80% от заетите в страната получават под средната работна заплата, или масовата заплата е под 880 лева.

От септември 2017 г. до септември 2018 г. заплатите са се увеличили с 7,7%, сочи още статистиката.

В периода януари – септември ръстът на работещите у нас е от 0,5%, или 2 305 111 са били работещите хора в България през януари тази година, докато през септември техният брой се е увеличил до 2 317 473.

Ръстът на работещите в обществения сектор е 0,7%, а в частния – 0,4%.

Коментари: 0