Иван Нейков: Хората нямат финансова мотивация да се квалифицират

Иван Нейков: Хората нямат финансова мотивация да се квалифицират
1884 ~ 1 мин. четене
В България няма инструменти, с които да бъдат мотивирани хората да повишават квалификацията. Това каза в ефира на Nova Ивай Нейков, бивш министър на труда и социалните грижи. Според него, ако има инструмент, с който да се гарантира, че заплатите ще се увеличават пропорционално на квалификацията, хората ще искат да я повишават.

Той дава пример с туризма, където въпреки голямото търсене и недостига на работна ръка, заплатите остават ниски. Според него при пазара на труда в България все още не действа принципа на търсенето и предлагането, при който виококвалифицираните и необходимите хора получават високи заплати.

„Работодателите търсят високопроизводителни хора, които да работят на ниски заплати. Ако ги намерят – ги взимат. Сега по Черноморието има много молдовци и украинци, които са готови да работят на по-ниски заплати“, казва той.

Според експерта една от причините в България заплатите да са най-ниските в Европейския съюз, е ниската база. „България беше държавата с най ниските заплати и по времето на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). И чехите, и поляците винаги са били по-добре от нас. Тръгваме от много ниско ниво“, смята Нейков.
Подкрепи Economic.bg