Евгений Иванов: Благодарни сме на депутатите, че приеха мерките на КРИБ

Според изпълнителният директор на работодателската организация в новия си вариант схемата „60/40“ вече е работеща

Евгений Иванов: Благодарни сме на депутатите, че приеха мерките на КРИБ

Снимка: Economic.bg/Архив

1008 ~ 2 мин. четене

В КРИБ са благодарни на депутатите от парламентарните комисии за приемането на предложението им за корекции в мярката 60/40 вчера от парламента. Това каза в сутрешния блок на NOVA Евгений Иванов, изпълнителен директор на най-голямата работодателска организация в България. По решение на депутатите от правната комисия държавата ще поема освен 60% от възнагражденията на работниците, но и социалните осигуровки, които трябва да внесат за тях работодателите им.

„Не мога да не кажа, че сме благодарни, че това се случи, защото виждаме какво се случваше пред бюрата по труда. И се радваме. Това беше едно от четирите предложения по отношение на мярката. Много се радваме, че народният представител от ДПС Йордан Цонев и депутатите припознаха нашето предложение“, коментира Иванов. „Очакваме десетки хиляди предприятия да могат да се възползват от мярката“, добави той.

Иванов припомни, че преди време, когато КРИБ внесе предложението за плоския данък от 10%, отново бизнесът е получил подкрепа в лицето на Йордан Цонев и депутатите от парламентарната група на ДПС. „И ни подкрепиха, сега виждаме резултатите“, каза директорът на КРИБ.

Той отбеляза, че това е само едно от четирите предложения на КРИБ, приети вчера от депутатите в комисия. Имаме и други, които са не по-малко важни. Това е премахването на „рая на длъжника“. Тоест, частно правните субекти да не плащат един на друг, което означава „домино“ - рязко нарастване на междуфирмената задлъжнялост и оттам масови фалити. Това беше огромна заплаха за икономиката. Да се върнем в годините, когато междуфирмената задлъжнялост беше няколко пъти по-голяма, отколкото БВП, означава криза. Третото предложение беше свързано с отпушването на сектор „строителство“.  До момента оборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета“, обясни директорът на КРИБ.

Относно четвъртото предложение, Иванов обясни, че то не е прието към днешна дата. „Става дума за 45-те милиона, които „Газпром“ връща на „Булгаргаз“. Те трябва да бъдат върнати на бизнеса. Свидетели сме на уклончиво поведение, което ни накара да поискаме оставката на министъра на енергетиката", каза Евгений Иванов.

Подкрепи Economic.bg