Изборът на нов председател на КЕВР се отлага още месец

Валентин Николов обясни, че няма предварително обявени кандидатури за поста и затова няма започната нова процедура

Изборът на нов председател на КЕВР се отлага още месец

Снимка: Красимир Свраков

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Иван Иванов ще остане начело на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поне до края на октомври месец. Въпреки че процедурата за избор на нов председател на регулатора трябваше да стартира отново през септември, тя ще се отложи, тъй като няма предварително обявени кандидатури за поста. Това обясни пред Economic.bg председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов.

 

Иванов е с изтекъл мандат от началото на април 2020 г., но смяната му се оказа сложно политическо решение.

По думите на Николов се очаква да има предварително обявени предложения за поста и тогава да бъде обявена нова процедура. „Притегля се в тази сложна политическа обстановка да няма политически последици“, заяви той и не уточни срок кога ще бъде задействана смяната на Иванов. 

Припомняме, че това ще е трети опит за избор на нов председател на КЕВР, след като предишните два бяха неуспешни. При първия единственият кандидат да ръководи Комисията беше предложението на ГЕРБ – Пламен Младеновски. Той обаче се отказа от поста заради започнала кампания срещу него и липсата на широка подкрепа. При втория опит на процедурата нито една от политическите сили не предложи кандидатура за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране и бяха избрани само новите комисари.

 

Коментари: 0