Израел ще доставя газ на Италия, Гърция и Кипър по газопровод за €6 млрд.

Изграждането му трябва да приключи до 2025 г.

Израел ще доставя газ на Италия, Гърция и Кипър по газопровод за €6 млрд.

Снимка: Pixabay

Израел се споразумя с Италия, Гърция и Кипър за изграждане на газопровод, по който ще доставя газ до трите страни. Инвестицията е в размер на 6 млрд. евро, съобщи израелското радио, цитирано от ДПА.

Планът предвижда изграждането на тръбата да приключи през 2025 г. според прогнозите на енергийният министър на Израел Ювал Щайниц. В началото на февруари следващата години четирите държави ще подпишат споразумение за проекта. 

Дължината на газопроводът ще бъде 2100 километра. Той ще минава по дъното на Средиземно море и според първоначалните проучвания ще струва между 6 и 6,8 млрд. евро. Възможно е и участие на други страни в него, но за целта четирите държави трябва да бъдат съгласни, уточни още министърът на енергетиката. 

По думите му принципното споразумение бе постигнато година след като излязоха положителните заключения от проучването за надеждността на проекта на ЕС. "Ако всичко върви по план, очакваме Израел да стане един от доставчиците на енергия на Европа към 2024/2025 година", посочи Щайниц, подчертавайки голямото икономическо и политическо значение на споразумението.

Министрите на енергетиката на Израел, Кипър и Гърция и италианският посланик в Кипър подписаха меморандум за разбирателство по плановете в Никозия преди година в присъствието на еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете, припомня ДПА.
Коментари: 0