Извънредното положение досега e оставило без работа 110 хил. българи

Пикът беше потушен след старта на схемата „60/40“, но по нея досега са подкрепени под 800 фирми

Извънредното положение досега e оставило без работа 110 хил. българи

Снимка: МС

19901 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

От началото на извънредното положение, 13 март до вчера, 26 април, новорегистрираните безработни в България са 110 хил. души. Това се вижда от новата онлайн платформа за представяне на данни за ефекта от Covid-19, поддържана от Националния статистически институт (НСИ). Там са и числата за потвърдените случаи на заразени с Covid-19 в България, събирани от Националния оперативен щаб (НОЩ).

Пикът на безработицата е бил през седмицата до 12 април, когато в рамките на пет работни дни са подадени 31.5 хил. молби за помощ срещу безработица в цялата страна. На следващата седмица вече има спад до 17 хиляди, а след това – до 11.6 хиляди.

Припомняме, че от 16 април започнаха да постъпват пари по сметките на фирмите, кандидатствали по схемата „60/40“. По данни на НОИ досега по мярката са преведени пари на по-малко от 800 фирми, а всяка от тях е получила средно около 280 лв. за всеки от своите работници, които са пуснати в отпуск.

Много експерти критикуват правителството заради забавянето на действието на мярката – тя реално заработи повече от месец след въвеждането на извънредното положение. А докато заработи трябваше няколко пъти да се променя Законът за извънредното положение и Постановление 55, а тези промени ставаха едва след натиск и заплахи от страна на бизнеса, който заяви категорично, че тя е неработеща.

От данните на НСИ се вижда, че най-много освободени има в София, следвана от другите големи градове – Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград.

Подкрепи Economic.bg