Извънредната обстановка е удължена до края на август

Здравните власти отчитат нарастване на новите случаи през последната седмица

Извънредната обстановка е удължена до края на август

Снимка: Красимир Свраков

4913 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 август 2021 г. В мотивите към решението се посочва, че през последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболеваемост при лицата до 39 години и възрастните хора над 90 години.

В световен план, към 20 юли България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност.

По данни на Световна здравна организация (СЗО) към 18 юли 2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица (12-18.07.2021 г.), е над 3.4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната.

Очаква се при досегашното темпо на развитие на пандемията общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души.

До 18.07.2021 г. в България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18.1% от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс – 16.2%, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП.

Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболеваемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната ще спомогнат за намаляване на вероятността за разпространение на нови варианти у нас.

Основна противоепидемична мярка в борбата със заразните заболявания е ваксинопрофилактиката, поради което от значение е да се подобри информираността на лицата от различните възрастови и социални групи за ползата от ваксинация и свързаната с това възможност да предпазят своите близки от COVID-19.

Подкрепи Economic.bg