ЕС може и да промени правилата за „зелената сделка“

В опит да намери консенсус и всички държави да я подкрепят

ЕС може и да промени правилата за „зелената сделка“

Снимка: Pixabay

2156 ~ 2 мин. четене

Ядрената енергия и природният газ вероятно ще бъдат признати от ЕС за част от зелените мерки, за които ще бъдат изразходвани милиарди средства за постигането на нулев баланс на въглеродни емисии.

Според документи от последна среща на високо равнище, с които разполагат Reuters и Euractiv, наближаващата дата за гласуването на по-високите зелени цели принуждава блока да увери по-бедните си членове, че ще получат финансиране за подобни проекти и сами ще избират своя енергиен микс.

За да стигне до плана си за нулеви емисии до 2050 г., изпълнителната комисия на ЕС казва, че блокът трябва да намали нетните си емисии поне с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Настоящата цел на ЕС за 2030 г. е за намаляване с 40%.

Лидерите от 27-те страни от ЕС ще опитат да одобрят новата цел – с единодушие – на среща на върха на 10-11 декември.

Предизвикателството е да се изготви сделка, която всички държави ще подкрепят – включително и засегнатите от необходимата икономическа трансформация, като Полша и България, които искат повече анализи и условия, свързани с целта.

В последния проект на заключения за срещата на върха страните ще подкрепят целта „най-малко 55“ и ще помолят Комисията да предостави пари, за да помогне на по-бедните държави да инвестират в чиста енергия – искане, отправено от държавите, включително Полша.

Страните също така ще могат да „изберат най-подходящите технологии“ за намаляване на емисиите. Формулировката е насочена към държави, включително България, Чехия, Румъния, Словакия и Полша, които са потърсили гаранции, че ще могат да използват ядрена енергия или природен газ за ограничаване на емисиите.

Представители на ЕС определиха последния текст като напредък и заявиха, че Брекзит и споровете около бюджета на ЕС досега не са провалили климатичните преговори. По думите им обаче е твърде рано да се каже дали текстът ще осигури сделка.

„Всеки трябва да може да се качи в автобуса сега, но никога не се знае кой е решил да слезе преди крайната спирка“, каза европейски служител.

Официален представител на държава, която все още не е одобрила целта от 55%, заяви, че планира да направи „допълнителни предложения“ към текста преди срещата на върха следващата седмица.

В позиция на България още в началото на тази година правителството настоя пред ЕС да предвиди средства за ядрени мощности във финансовите си механизми за подпомагане на прехода на държавите членки при изпълнението на набелязаните цели в Зелената сделка.

Подкрепи Economic.bg