Големите хотелиери обвиниха правителството в бездействие

Кабинетът замита проблемите под масата чрез разговори с удобни на властта субекти, смятат от БХРА

Големите хотелиери обвиниха правителството в бездействие

Снимка: Economic.bg/Архив

В моменти на криза икономическата логика е правителствата да подкрепят онези сектори, които допринасят за най-много приходи в бюджета и имат най-много заети лица. Отчитайки сериозността на последиците за икономиките в ЕС заради световната пандемия на COVID-19, Европейската комисия подчерта, че в националните планове за възстановяване и устойчивост на държавите ключови сектори, които трябва да бъдат подпомогнати са туризмът и транспорта.

Какво иска бизнесът

Това обаче според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) на практика в България така и не се е случило.

През последните месеци целият туристически бранш неколкократно поставя на дневен ред искания за мерки, с които да се подпомогне оцеляването на бизнеса и по-бързото му възстановяване, а чрез това и за и увеличаване на приходите в бюджета.

От пролетта насам без отговор останаха исканията на БХРА държавата да поеме заплатите и осигуровките на бизнесите, които са затворени, да плаща режийните им разходи, да осигури по-лесен достъп до нови кредити и разсрочване на старите задължения, да обяви гратисни безлихвени периоди за дължимото от фирмите на държавата, да превърне мярката "60/40" в работеща и за туризма. Всички тези и други предложения БХРА неколкократно изпращана до премиера Борисов и ресорните министри.

Кабинетът отказва комуникация с реално действащите представители на сектора и вместо това замита проблемите под масата чрез разговори с удобни на властта субекти, се казва в позиция на организацията.

Туризмът, въпреки своята роля за българската икономика, е тотално неглижиран. На колене са поставени не само хотелиерите и ресторантьорите, но и всички други участници в туризма – туроператори, екскурзоводи, превозвачи, аниматори, участници в шоу програми, доставчици на стоки и услуги за бранша. От месеци туризмът получава само обещания и уверения, че много се работи за неговото спасяване, се казва още в позицията на организацията.

От БХРА неколкократно сме заявявали, че здравето на нашите клиенти, служители и близки е най-важно. Но сме категорични и че при парализиране на цялата държава и невъзможност да работи, бизнесът и заетите в него трябва да получат финансови компенсации, както това бе направено във всички държави в ЕС.

Коментари: 0