ГЕРБ си отмени поправката за бързите кредити

Само преди дни управляващите приеха неустойките да достигат двойния размер на главницата, но общественият натиск ги принуди да си променят мнението

ГЕРБ си отмени поправката за бързите кредити

Снимка: Economic.bg/Архив

ГЕРБ отменя спорната поправка, която позволява разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за бърз кредит, да достигат двойния размер на главницата.

Идеята бе приета заедно с поправките в Закона за ДДС миналата седмица по предложение на независимия депутат Спас Панчев. Тя обаче предизвика остри реакции и това е причината председателят на бюджетната комисия в парламента – депутата от ГЕРБ Менда Стоянова – да предложи премахването на поправката чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за Бюджет 2021, който ще бъде гласуван окончателно в зала тази седмица. Инициативата ѝ бе приета на извънредно заседание на бюджетната комисия преди обяд.

Приетите текстове позволяваха разходите по бърз кредит да бъдат два пъти по-големи от главницата и те да не се считат за прекомерни.

Омбудсманът Диана Ковачева бе обявила, че ако депутатите не внесат предложение за поправка на разпоредбата, тя има готовност да сезира Конституционния съд.

„За да не се създаде обществено напрежение, ние взехме решение да ги оттеглим и да останат старите текстове в Закона за потребителския кредит. Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко, не беше взето широко мнението на засегнатите страни. Независимо от това, че в тях има положителни страни, смятаме, че в този момент е по-добре те да бъдат оттеглени и да се проведе съответното обсъждане“, обясни Менда Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Коментари: 0